Сигнализирай!

Хора строят къщи от канабис

Gospodari.com
Gospodari.com
19.06.2023 г.
58
0

Хора строят къщи от канабис. В търсене на устойчиви, нисковъглеродни алтернативи строителната индустрия се обръща към канабиса за изработката на постройки от ново поколение, пише BBC.

Конопът е растение от семейството на канабиса, което не е психоактивно и се отглежда за добив на влакна и семена, които се използват в множество сфери на индустрията.

Бързорастящото растение е възобновяем ресурс, който може да улавя въглерод през целия си живот. Когато се използва в строителството, той обикновено е под формата на „конопен бетон“. Това е здрав материал, получен чрез смесване на конопена дървесина и свързващо вещество, направено от вода и вар.

източник: https://practicearchitecture.co.uk/project/flat-house/

Парламентът прие 7 законопроекта за промени в Наказателния кодекс

Конопеният бетон има висока топлинна маса. Това го прави идеален изолационен материал, който подобрява енергийната ефективност на сградите и намаля емисиите на парникови газове. Интересът към този материал нараства, тъй като строителната индустрия се стреми да се декарбонизира.

Сградите и строителството са отговорни за приблизително 37% от свързаните с тях глобални емисии на въглероден диоксид (CO2). Това се дължи на силното разчитане на индустрията на изкопаеми горива, включително въглеродно-интензивни материали като бетон, стомана и стъкло. Парниковите газове също биват отделяни при отоплението и охлаждането на сградите.

източник: https://practicearchitecture.co.uk/project/flat-house/

"Оптимизирането на начина, по който проектираме, конструираме и обновяваме нашите сгради, играе решаваща роля за намаляване на вредните емисии. Това ще позволи на Обединеното кралство да постигне целите си в областта на климата.“, казва Йетунде Абдул, ръководител на климатичните действия в Съвета за зелено строителство на Обединеното кралство.

Според Европейската комисия един хектар (10 декара) коноп отделя между 9 и 15 тона CO2 и отнема само пет месеца, за да израсте. Освен това производството на коноп помага за регенерирането на почвата и премахването на тежките метали от земята.

Предизвикателствата

Въпреки това, пред индустрията съществуват множество предизвикателства. Те включват промени в правителствените разпоредби, сертифицирането и финансирането. Също така са необходими увеличаване на промишленото производство и изграждане на достъпни вериги за доставки.

Освен това конопеният бетон не работи като изграждащ материал. Той не може да се използва структурно и затова трябва да се комбинира с носещи материали като дърво или камък. Той се явява добра изолация и облицовка и може да бъде заместител на фибростъклото и пенокартона.

Съществува проблем и с криминализирането на растението покрай асоциирането му с пушенето на канабис за развлечение. Това допълнително усложнява използването му.

Използване

Във Франция отглеждането на коноп не е забранено, което допринася страната да се превърне в един от световните лидери в индустриалния коноп. В края на 20-ти век редица строителни проекти, използващи материала, са изградени в цялата страна.

През 2020 г. в Париж е завършен седеметажен блок със социални жилища. За него е използван конопен бетон като основен изолационен материал, придружен от дървена рамка.

"Използваме го в голяма жилищна и търговска сграда, която в момента се строи в Париж. Също така проучваме дали конопеният бетон може да се използва за модернизация. Преоборудването се превърна в жизненоважен начин за надграждане и подобряване на енергийната ефективност на сградите без да има нужда от огромни разходи за разрушаване и повторно изграждане.", разкрива един от изпълнителите на проекта.

Oтключването на регулациите и нарастващото разбиране за предимствата на материала увеличава неговата употреба. Засега тя е концентрирана предимно в Европа и Северна Америка. Европейската комисия съобщава, че в ЕС площта, предназначена за отглеждане на индустриален коноп, е нараснала със 75% между 2015 г. и 2019 г. Франция отговаря за 70% от общото производство.

В същото време, миналата година ООН публикува доклад, очертаващ ползите от индустриалния коноп. Той съветва да се изясни правния статут на растението и да се засили кооперацията между страните.

Британската организация Material cultures вярва, че приемането на устойчиви строителни материали като конопа може да бъде част от преминаването към строителен подход, при който се използват местни, бързообновяеми природни ресурси.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.