Сигнализирай!

Обсерваторията в Рожен ще изследва Вселената с роботизиран телескоп

Gospodari.com
Gospodari.com
29.06.2023 г.
10
0

Обсерваторията в Рожен ще изследва Вселената с роботизиран телескоп. Той ще бъде официално открит на 1 юли.

Вижте колко послания ще стоят в основата на най-голямото българско знаме на Рожен (видео)

Телескопът "AZ 1500" огледало с диаметър 1,5-м, е изработен от австрийската фирма "ASA Astrosysteme GmbH" по проект, финансиран от Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 г., координирана от МОН. Очаква се на откриването да присъства Дитмар Вайнцингер - главен мениджър "Продажби" на австрийската компания-производител на телескопа, пише Дневник.

Учените ще се възползват от удобството на дистанционно управляемите системи и задаване на програми за астрономически наблюдения без човешка намеса. Наблюденията на космоса с новия уред ще се осъществяват без да се налага присъствието на оператор. Оптичната система се състои от три огледала с много прецизна компютърна система за насочване.

снимка: Unsplash

Наблюдения на свръхнови звезди, бързо променливи звездни обекти, квазари и ядра на активни галактики ще са обектите на роботизирания телескоп, обясниха от обсерваторията. С него българските астрономи ще участват в международни изследвания на източниците на гама-избухвания. Ще продължат и проучванията на катаклизмични и симбиотични звезди, звезди в процес на формиране и звезден вятър.

Роженската обсерватория разполага с още три телескопа: 50/70-см Шмит, 60-см Касегрен и 30-см телескоп MEADE за изследвания на Слънцето. В процес на изграждане е първата в Югоизточна Европа българска станция на паневропейския радиотелескоп LOFAR, която се очаква да заработи през 2025 г. Във връзка с официалното откриване на новия телескоп, на 1 юли Роженската обсерватория няма да приема посетители.

Сред поканените да присъстват на тържествената церемония са министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, учени от България и Сърбия.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.