Сигнализирай!

Писателят Георги Господинов вече е почетен гражданин на София

Gospodari.com
Gospodari.com
29.06.2023 г.
18
0

Писателят Георги Господинов вече е почетен гражданин на София.

Столичният общински съвет гласува званието „Почетен гражданин на София" да бъде присъдено на първия българин, носител на литературната награда „Международен Букър", предаде bTV.

Той е най-превежданият и най-награждаваният извън България български писател.

Връчихме “Бяла лястовица” на Георги Господинов (РЕПОРТАЖ)

Като обществена личност и като писател той нееднократно се е отзовавал на отправените от Столичната община покани за участия в чествания, литературни срещи, дискусии, срещи с ученици и други събития. С цялостната си дейност и с изключителния си принос в развитието на българската литература и представянето ѝ зад граница Георги Господинов подкрепя и утвърждава основните принципи и приоритети на културната политика на Столичната община. Това отбелязват още вносителите на доклада от общината.

Предложението за това бе направено по-рано тази седмица. Докладът дойде от кмета Йорданка Фандъкова, Георги Георгиев, председател на СОС, Малина Едрева, председател на културната комисия. Както и от Венера Милова, секретар на Столичната община.

Общинските съветници одобриха и присъждането на „Почетен знак на Столичната община" на преводачката на романа „Времеубежище" Анджела Родел.

Тя е професионален преводач на съвременна българска литература, университетски преподавател, специалист по образователния обмен, музикант и етномузиколог. Преводите ѝ на английски на съвременни български автори са удостоени с редица престижни международни награди.

Сред българските литературни произведения, преведени от Анджела Родел на английски език, са: „Свещена светлина" на Георги Тенев, „Захвърлени в природата" на Милен Русков, „Физика на тъгата" на Георги Господинов, „18% сиво" на Захари Карабашлиев, "Хайка за вълци" на Ивайло Петров и други.

Припомняме, че ние от “Господарите” преди няколко дни връчихме “Бяла лястовица” на Георги Господинов. Писателят направи празничния 24 май още по-празничен, след като в навечерието му спечели “Международен Букър” за романа си “Времеубежище”. В знак на уважение за това отличие и за вдъхновението, Влади Василев му връчи нашата “Бяла лястовица”.

Какво сподели той пред камерата ни, гледайте в репортажа по-горе!

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.