Сигнализирай!

Анализ на фосили показва, че заедно с динозаврите са живели и бозайници

Gospodari.com
Gospodari.com
03.07.2023 г.
20
0

Анализ на фосили показва, че заедно с динозаврите са живели и бозайници, пише Nauka OFFnews.

Катастрофалното разрушение, предизвикано от удара на астероид в Земята, е довело до смъртта на всички нептичи динозаври. Това е т.нар. масово измиране през креда и палеоген. Вкаменелости на плацентни бозайници са открити само в скали на възраст по-млада от 66 милиона години, когато астероидът е ударил Земята. Поради това се предполага, че групата е еволюирала след масовото измиране. Молекулярните данни обаче сочат по-стара възраст на плацентните бозайници.

източник: istockphoto

Екип от палеобиолози от Бристолския университет и Университета във Фрибург събира нови данни чрез статистически анализ на фосилните записи. Чрез него те определят, че тези бозайници са възникнали преди масовото измиране и са съществували заедно с динозаврите. Едва след удара на астероида обаче започват да се развиват техните съвременните линии. Това предполага, че след изчезването на влечугите те са имали по-добра възможност да се диверсифицират.

Намериха една от най-дългите пътеки със следи от стъпки на динозаври

"Моделът, който използвахме, оценява възрастта на възникване. Той е въз основа на това кога линиите се появяват за първи път във фосилните записи и модела на видовото разнообразие във времето за линията. Той може също така да оцени възрастта на изчезване въз основа на последните появи, когато групата е изчезнала.", обяснява съавторът Даниеле Силвестро от Университета Фрибург.

"Като изследваме както произхода, така и изчезването, можем да видим по-ясно въздействието на събития като масовото измиране K-Pg или палеоцен-еоценския термичен максимум (PETM).", добавя съавторът професор Фил Донохю от Бристол.

Интересното в случая е, че данните включват и групата на приматите. Поради това може да се смята, че нашите предци също са съществували редом с огромните влечуги.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.