Сигнализирай!

ЕС готви отстъпки към Русия само и само да продължи зърнената сделка

Gospodari.com
Gospodari.com
03.07.2023 г.
9
0

ЕС готви отстъпки към Русия само и само да продължи зърнената сделка. Ще има частично вдигане на санкците срещу Руската селскостопанска банка.

ЕС обяви, че вече не е енергийно зависим от Русия

Идеята е да се позволи на руската банка да създаде дъщерно дружество. А то да се свърже отново със световната финансова мрежа. Това съобщи Financial Times, пише Mediapool.

През миналата седмица Русия заяви, че не вижда причина за удължаване на срока на действие на зърнената сделка след 17 юли. Аргументът на руснаците бе, че "Западът е действал по скандален" начин по отношение на споразумението. Въпреки че е уверил бедните страни, че износът на руско зърно ще продължи. Санкциите срещу руските банки затрудняват търговията с руско зърно.

снимка: iStock

Банката, известна още като Росселхозбанк, е подложена на санкции заради руската инвазия в Украйна. Планът на Москва, предложен в рамките на преговори с посредничеството на ООН, ще позволи на новото банковото звено да се занимава с плащанията.

На новото звено ще бъде разрешено да използва глобалната система за финансови съобщения SWIFT. Тя беше затворена за най-големите руски банки след нахлуването в Украйна миналата година.

Русия и Украйна са основни играчи на пазарите на зърнени и маслодайни култури - от пшеница и ечемик до рапица и слънчогледово масло. Русия има доминиращо положение и на пазара на торове.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.