Сигнализирай!

Каква изненада - Путин спечели незаконните избори в анексираните украински области

Gospodari.com
Gospodari.com
11.09.2023 г.
17
0

Партията на президента Владимир Путин "Единна Русия" спечели незаконните избори в анексираните украински територии, съобщава Reuters. Става дума за украинските Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област.

Председателката на руската избирателна комисия Ела Памфилова заяви, че изборите са били динамични и с малко нарушения. Те се провеждаха в продължение на три дни, като с тях Москва се опитва да легитимира анексиите на окупираните територии в Източна и Южна Украйна.

източник: istockphoto

Съветът на Европа, водещата правозащитна организация в Европа, нарече гласуването "грубо нарушение на международното право". Киев и неговите съюзници твърдят, че това е незаконен опит за затягане на хватката на Москва над региони в южната и източната част на Украйна, посочва Reuters.

“Той е престъпник”: Говори бивш охранител на Путин, избягал в Южна Америка

В регионите е имало ограничения върху гласуването и изборната конкуренция. Силни кандидати, включително от опозиционната Комунистическа партия, били блокирани да участват в изборната надпревара.

Станислав Андрейчук, съпредседател на НПО за защита на избирателните права “Голос“, обявена от руското правителство за “чуждестранен агент“, каза, че случаи на фалшифициране на вота е имало в много части на страната, което показва, че "това не са истински избори".

Андрейчук съобщи, че неговата организация е получила сведения за опозиционни кандидати, които са били задържани, а колите им – вандализирани. 

Резултатите са същите и в Русия, където партията на Путин спечели всеки избор за губернатор, в който участва.

Всички значими, легални политически сили в Русия, включително и опозиционните партии, като цяло са лоялни на Путин и неговата 18-месечна война в Украйна.

Според критиците на Кремъл изборите в страната са лесни за манипулиране. Една от причините е московската система за електронно гласуване, която според тях е невъзможно да се проверява. Подобна система е била използвана в много други руски региони.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.