Сигнализирай!

Мечки отново се самопоканват при домашни животни край Габрово и Ловеч (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
13.09.2023 г.
58
0

Мечки отново се самопоканват при домашни животни край Габрово и Ловеч, показва репортаж на NOVA.

С началото на пролетта се появиха множество сигнали за мечки, които се разхождат по пътищата в непосредствена близост до имотите на хората в Габрово и Ловеч. Изглежда, че големите хищници са станали по-смели и са започнали да нападат и домашни животни.

Равносметката от последните набези е за разкъсани куче, овце и крави. В град Априлци мечката е видяна да се разхожда и в местния парк.

Габровско продължава да е предпочитана дестинация за мечки-туристи (видео)

Бяхме седнали на пейка в парка с приятели, когато видяхме мечката. Тя слезе към нас от една от съседните улици по смрачаване.”, разказва Даниел Хаджиев.

Хората в града са направили подписка с искане да се вземат мерки срещу мечешките набези.

Тази сутрин мечката е видяна на около 500 метра от парка. Шофьорът на градския автобус е най-добрият свидетел – той всяка сутрин ги среща по улиците на града.”, заяви Тихомир Кокенски, кмет на Априлци.

"За съжаление в момента никое министерство не може да предприеме действия, тъй като кафявата мечка е защитена от закона за биологичното разнообразие. Нейният реален собственик е комисията по едрите хищници в Брюксел.", говори експертът Васил Василев.

По думите му в момента в Троянския балкан има около 100 мечки, което е значително над нормалния им брой

Явно косматите животни не могат да намерят храна в планината или просто намират за по-лесно да търсят прехрана в населените места. Всички ние, заедно с мечките, споделяме една територия и трябва да се научим да съжителстваме, без да има опасност за хората и дивите животни. Кафевите мечки обикновено са спокойни и проявяват агресия при самозащита и когато пазят малките си.

Хванаха любопитната мечка, която се разхождаше из Габровско (видео)

Преселената от Габровско мечка безпокои и жителите на Троян и Априлци (видео)

Мечка реши да се разходи и в Орешак (видео)

Въпреки това, ако се окажете в такава ситуация, подхождайте с изключително внимание и следвайте съветите на Световния фонд за дивата природа:

1) Основното правило е да запазим спокойствие и да не се подаваме на паника;
2) Трябва да избягваме да правим резки движения – мечката също е уплашена и може да ги приеме като провокация;
3) Добре е да демонстрираме увереност, като следим мечката с очи;
4) Важно е да започнем бавно да отстъпваме, говорейки монотонно. В никакъв случай не бива да тичаме! Мечката е хищник, способен да развие до 40 км/ч на пресечен терен. Бягащият човек може да бъде възприет като плячка и да събуди ловните ѝ инстинкти;
5) Ако носим багаж, можем с плавно движение да го оставим на земята до себе си. Така от една страна няма да ни пречи, а от друга – може да послужи като разсейващ фактор за мечката и да ни даде възможност да се отдалечим незабелязано.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.