Сигнализирай!

Планинските спасители се сдобиха с четири модерни дрона (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
25.09.2023 г.
21
0

Планинските спасители се сдобиха с четири модерни дрона. Те са дарение към Българския червен кръст.

Новата техника ще бъде ползвана за издирване и спасяване на пострадали.

БЧК предостави минерална вода и хранителни пакети на бедстващите в Бургаско (видео)

Само от началото на тази годината са регистрирани 144 спасителни акции в планината, предава bTV. Това прави технологиите изключително важни за работата на спасителите. Благодарение на термокамерата в тези дронове, Планинската спасителна служба ще може по-бързо и по-лесно да намира изгубени хора в труднодостъпни терени.

"Покриват доста и във височина, и в разстояние. В един радиус от 3-4 км дори до 5 км отдалеченост от нас, а това е доста", коментира началникът на учебния център на ПСС Николай Димов.

Според него, ако са достатъчно близо, няма как да сбъркат човек с животно, проследявайки го на екрана, тъй като човекът се движи доста по-бавно.

Димов добавя:

"Установихме, че е най-добре да се работи в черно-бялата графика. Много зависи колко сме близо и колко открита част от човека или животното има, защото там е добрата температура".

По думите му, инцидентите зачестяват все повече. Той призовава хората да бъдат внимателни, когато са в по-високи части на планината.

Повече за дарението

От БЧК посочват, че дроновете са дарение от IT компания и са на стойност близо 50 000 лв.

Четирите модерни устройства ще покрият територията на основните и най-натоварени планински масиви у нас, които са предпочитани за туризъм - Централен Балкан - Юг, чрез отряд на ПСС-Калофер, Рила - чрез спасителна база Боровец, ЮЗ Рила - чрез отряд ПСС-Благоевград, както и ЮЗ Пирин, Славянка и Беласица - чрез отряд ПСС-Сандански. 

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.