Сигнализирай!

Литва предприе мерки срещу колите с руски номера на територията си

Gospodari.com
Gospodari.com
29.09.2023 г.
55
0

Литва предприе мерки срещу колите с руски номера на територията си. Собствениците на автомобили с руски регистрационни номера трябва ги изкарат от територията на страната до половин година. В противен случай ще има глоба и конфискация, пише Дневник. Освен това колите не може да напускат през граница с Европейския съюз. Трябва да се върнат в Беларус или в съседния руски ексклав Калининград.

Руснаците вече не могат да купуват недвижими имоти в Литва

Става дума за колите, които са попаднали в Литва преди влизането в сила на забраната от 11 септември 2023 г. за пресичане от руски граждани на границите на ЕС с автомобили, регистрирани в Русия. Срокът се изчислява от момента, в който те са пресекли литовската граница. Така за някои автомобили мярката влиза в сила незабавно.

снимка: iStock

Инструкцията е в сила и за кемпери и микробуси с до 10 места за пътници. Тя не важи за транзитно преминаващи към Калининградска област коли, но те трябва да направят прехода за не повече от 24 часа и задължително с колата да пътува и собственикът ѝ. Няма значение с какво гражданство е собственикът.

След разясненията от Европейската комисия за санкциите с какво е забранено на руснаците да влизат в ЕС, забрани наложиха трите балтийски републики, Полша, Финландия и Норвегия. Така на практика с руска кола не може да се влезе на територията на европейските страни от ЕС и НАТО.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.