Сигнализирай!

Напрежение в парламента: Депутати окупираха трибуната (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
29.09.2023 г.
52
0

Напрежение в парламента: Депутати окупираха трибуната. Те настояват Министерският съвет да забави с месец изпращането на териториалните планове за справедлив преход, предаде NOVA.

Политическото напрежение заради енергетиците и плана за въглищните райони започна още от рано сутринта в Народното събрание. Темата доведе до остри спорове в пленарната зала, последвани от извънредно заседание на Енергийната комисия и опит приемането на тези планове да се отложи с месец.

Извънредна среща между Бойко Борисов, Делян Пеевски и финансовия министър Асен Василев очерта общ път за потушаване на напрежението в енергийния сектор.

Блокирането не е изход. Тормози много други граждани. До 2038 г. централите ще работят. Всеки, който иска да напусне - 36 заплати да му се изплатят веднага. Има възможност, гарантира го финансовият министър”, посочи Борисов.

Това, което се създава в момента, не може да се случва с хората. Нека енергийният министър си свърши работата. Ако не го направи, е логично сам да си тръгне. Затова е енергиен министър – да си решава темите”, допълни Пеевски.

Въглищните централи ще работят до 2038, решиха Борисов, Василев и Пеевски (видео)

Снимка: БТА

Намеренията на управляващата некоалиция срещнаха отпора на опозиционните партии.

Работниците и синдикатите са изолирани от тези пак някакви задкулисни преговори помежду им”, смята председателят на БСП Корнелия Нинова.

Депутатите се събраха извънредно в Енергийната комисия, за да обсъдят предложение на „Възраждане”, БСП и „Има такъв народ” кабинетът да договори месец отсрочка за изпращане на териториалните планове до Еврокомисията.

Отсъствието на енергийния министър от страната покачи допълнително напрежението.

Министърът не дойде, но в залата се появи неговият заместник - Красимир Ненов, който обясни, че преговорите с Брюксел боксуват.

„Особен напредък не беше постигнат поради висока чувствителност на темата за енергийния преход”, уточни той.

Решението за отлагане беше отхвърлено.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.