Сигнализирай!

Извънредни проверки в Русе след 540 сигнала за "специфични миризми" през септември

Gospodari.com
Gospodari.com
29.09.2023 г.
28
0

Извънредни проверки в Русе след 540 сигнала за "специфични миризми" през септември. Неприятните миризми са оприличавани на изгоряла пластмаса, силна химическа миризма на отработени масла, миризма на бакелит, дразнеща химическа миризма с индустриален произход, хлор, изгоряло и лекарства, бензин, мазут или подобен нефтопродукт.

Сигналите са регистрирани приблизително по едно и също време. В часовия интервал от 20 до 23 часа, както и сутрин от 5 часа до 8 часа. Това предполага, че миризмите са вследствие на неорганизирани източници. В повечето случаи вероятно става въпрос за неорганизирано залпово изпускане на непречистени емисии от работната среда на индустриални производители, пише Mediapool.

Данните от пунктовете за мониторинг на качество на атмосферния въздух - АИС "Възраждане" и МАС на РЛ - Русе, разположена на територията на Втора РСПБЗН, в района на Източна промишлена зона, не показват отклонение от показателите за качеството на въздуха.

Същото важи и за данните, които отчита общинската АИС "Петър Берон", която работи от 2021 г.

Снимка: iStock

Затова Министерството на околната среда и водите разпореди извънредни проверки.

В периода между 2 и 9 октомври Изпълнителна агенция по околна среда ще направи измервания на качеството на атмосферния въздух в града. Това ще се случи на определена от РИОСВ - Русе площадка.

В реално време ще бъдат измерени органични веществата - бензен, тоулен и ксилен. Това ще стане възможно с помощта на специализирана инструментална техника, базирана на мобилна измервателна станция.

Със специализирано устройство пък ще бъдат взети проби от фини прахови частици за определяне на веществата бензо(а)пирен и нафтален. Това ще стане чрез хроматографска инструментална техника за анализ. Веществата, които ще се изследват са специфични и могат да доведат до поява на миризми.

"Това е само една от мерките, които МОСВ предприема в отговор на засиления обществен интерес към качеството на въздуха на територията на Русе, продиктуван от сигнали за интензивни миризми в някои от районите на града", казва министърът на екологията Юлиян Попов.

И допълва: "Продължаваме с непрестанния мониторинг на качеството на атмосферния въздух в града. Продължаваме и с комплексните проверки на производствената дейност, носещи риск от замърсяване. Работим активно с всички останали местни и национални институции за намиране на решение в полза на здравето и благосъстоянието на хората в Русе".

Масово дишаме токсичен въздух, но според екоминистъра ни “не може всичко да е перфектно”

Снимка: iStock

Близо 87 млн. лв. за чистотата на въздуха в Русе

Близо 87 млн. лева осигурява екоминистерството за мерки по опазване на чистотата на въздуха в община Русе до 2027 година.

По оперативна програма "Околна среда" 2014 - 2020 г. са осигурени близо 47 млн. лв. за закупуване и доставка на електрически автобуси и тролейбуси за Русе. Общо 35 нови екологични електрически превозни средства на обществения транспорт заменят амортизирани, замърсяващи дизелови автобуси.

В новата програма "Околна среда" са заложени още над 40 милиона лева за подобряване качеството на въздуха в Русе.

Над 37 млн. лв. от тях са по мярката "За по-чист въздух!". Те ще са на разположение за подмяна на печки на дърва или въглища със съвременно екологично отопление.

Допълнително 3.5 млн. лв. ще бъдат инвестирани за изграждане нова и подобряване на съществуващата зелената система на градската среда. Това е разширяване на паркове и градини, озеленяване на така наречените "кални петна" в междублоковите пространства.

Освен по мярката за чистота на въздуха, близо 135 млн. лева от програма ОПОС 2014-2020 са инвестирани за изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от "ВиК" Русе ООД.

Над 27 млн. лв. са за изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.