Сигнализирай!

На 1 октомври Истанбулската конвенция влиза в сила в ЕС

Gospodari.com
Gospodari.com
29.09.2023 г.
21
0

На 1 октомври Истанбулската конвенция влиза в сила в ЕС. Това отбеляза днес Европейската комисия, пише NOVA. Конвенцията е цялостна правна рамка за защита на жените срещу всички видове насилие. Тя цели да предотвратява и преследва насилието срещу жени и домашното насилие, както и да осигури всеобхватен и съгласуван подход, се отбелязва в съобщението.

Ето каква позиция заяви България за Истанбулската конвенция в Брюксел

Споразуменията, сключени от ЕС, са задължителни за държавите от ЕС и за европейските институции, посочи по този повод говорител на Комисията на пресконференция. Задълженията по Конвенцията ще се прилагат, когато държавите предприемат действия, обхванати от европейското законодателство, поясни той.

Говорителят уточни още, че всички държави от ЕС са подписали документа, а досега 21 страни са го ратифицирали. Той допълни, че ЕК разговаря с всички засегнати държави по въпроса за ратификацията. По неговите думи разговорите обхващат също предложението на ЕК навсякъде в ЕС насилието срещу жени и други посегателства, основани на пола, да бъдат обявени за престъпление.

снимка: iStock

Коментарът на "Господарите"

Ние от "Господарите" сме твърдо против домашното насилие по българските ширини, което сякаш става все по-масово. Тенденцията е повече от плашеща и няма да спрем да повтаряме, че нужда от промяна има! Малтретирани с години, подстригвани насила, обезобразявани с макетни ножчета...напъхвани в куфар. Колко от тези случаи трябва да си припомним и колко пъти трябва да си кажем, че насилниците заслужават истински присъди. Преди 5 години България се отказа да ратифицира Истанбулската конвенция, след като парламентарно представените партии ВМРО и БСП представиха текста като проводник за прокарване на гей бракове и “трети пол”. Конвенцията всъщност споменава само “мъже” и “жени”, и няма общо с въпросите на еднополовото съжителство. Сега отново се появява шансът ни да въведем законови промени, които да предоставят по-добра защита на жертвите на домашно насилие. Време е!

Защо насилниците посягат точно на женските коси? (Коментарът на „Господарите“)

400 шева агресия: Какво трябва да се случи, за да осъзнаем, че има проблем? (Коментарът на “Господарите”)

“Тя си го е просила” или как социалните мрежи разкриват насилниците (Коментарът на “Господарите”)

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.