Сигнализирай!

Центърът за онколечение на деца ще се финансира от държавата въпреки недоволството

Gospodari.com
Gospodari.com
29.09.2023 г.
19
0

Центърът за онколечение на деца ще се финансира от държавата въпреки недоволството. Министър-председателят Николай Денков обяви пред журналисти, че няма да се "борим" за еврофинансиране, предаде "Дневник".

Едва преди два дни правителството извади проекта за центъра от списъка по Плана за възстановяване и устойчивост. Оправданието беше "забавянето му от страна на служебното правителство".

Снимка: Владимир Шоков/БТА (ЕК)

"Никой не се е отказал от проекта за протонния ускорител, но той се движи с около година закъснение. Има стриктна дата. Тя е края на 2026 г., за завършване на всички проекти, които ще се финансират по Плана за възстановяване и устойчивост. Проектът за протонния център е сложен и рискът да не се реализира дотогава вече е много близък до 100%. Не можем да рискуваме", каза днес Денков.

Под риск са милиарди евро по Плана за възстановяване

Снимка: iStock

Специалисти от Университетската специализирана болница по онкология в София изпратиха вчера отворено писмо. С него те възразиха срещу оповестеното от Асен Василев отпадане на проекта от списъка за еврофинансиране. Писмото е подписано от лъчетерапевтите проф. д-р Веселина Първанова, проф. д-р Иглика Михайлова, д-р Димчо Георгиев и медицинския физик Нели Гешева-Атанасова.

Те смятат, че проектът може да бъде завършен до края на 2026 г., като смятат, че ако не се изгради с парите по Плана за възстановяване и устойчивост, ще остане нереализиран като този за детската болница. Друг техен мотив е, че центърът трябва да е първи подобен на Балканите, а ако се забави България може да бъде изпреварена от друга страна.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.