Сигнализирай!

Влаковете може и да започнат да закъсняват по-малко - с нова информационна система

Gospodari.com
Gospodari.com
29.09.2023 г.
20
0

Влаковете може и да започнат да закъсняват по-малко - с нова информационна система, разработена по европейски проект. Тя представлява едно от най-съвременните софтуерни решения в тази област. Това съобщи пресцентърът на Министерството на транспорта и съобщенията. 

Връщаме 38 млн. евро заради злоупотреба с европейски средства

„Системата ще бъде от голяма полза както за служителите на НКЖИ, така и за железопътните превозвачи, които ще могат много лесно да планират своите превози и да получават справки във всеки един момент“. Това каза заместник-министърът на транспорта и съобщенията Бисер Минчев по време на събитие за представяне на резултатите от проекта. По думите му това ще позволи по-ефективно планиране на капацитета на жп инфраструктурата. И автоматизирано изчисляване на инфраструктурните такси, което е от голяма полза за бизнеса.

Заместник-министър Минчев изтъкна, че освен подновяването на железопътния състав, реконструкцията на линиите и жп гарите, модернизацията на жп транспорта минава през дигитализация в управлението на услугите.

снимка: iStock

Стойността на проекта е 7 196 900 лв. Очаква се софтуерът да бъде въведен в експлоатация през декември 2023 г. Ние от "Господарите" зорко ще следим дали тази така скъпа и ултра модерна система ще промени любимата практика на НКЖИ и БДЖ винаги да закъснява. Надяваме се, че добрата стара практика ще бъде загърбена!

“Бързият” нощен влак Варна-София закъснява с поне 4 часа

Всеки ден влаковете на БДЖ закъсняват с над 1000 минути

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.