Сигнализирай!

Светият Синод подкрепя патриарх Неофит за Руската църква (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
03.10.2023 г.
22
0

Светият Синод подкрепя патриарх Неофит за Руската църква. Това заяви днес митрополит Киприан след първото заседание по темата.

"Светият синод подкрепя напълно писмото и действията на патриарх Неофит в качеството му на софийски митрополит по отношение на храма-подворие „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в София и изпращането на писмо до руския патриарх Кирил", заяви митрополитът, цитиран от NOVA.

От думите му стана ясно, че българският църковен орган очаква храмът да бъде отворен в най-скоро време, но това не е от правомощията на Българската патриаршия.

Митрополитите възлагат на канонично-правната комисия да проучи уставите за функциониране на подворията ни в София и в Москва.

Руската църква е с нови свещеници, назначени от Патриарх Неофит

Припомняме, че на 21 септември бе издадена заповед за експулсиране на представителя на Московскта патриаршия у нас, както и на другите двама служители в руската църква. На тримата бяха наложени принудителни административни мерки. Те са „експулсиране”, „отнемане правото на пребиваване” и „забрана за влизане на територията на България”.

Мерките са за период от пет години, стана ясно от официално съобщение на ДАНС. Мотивите са данни за дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България.

Посочените лица са свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската Федерация в България. Преди дни подобна мярка по отношение на архимандрит Васиан са предприели и в Република Северна Македония.

Малко след това стана ясно, че руската църква е с нови свещеници, назначени от Патриарх Неофит. Те ще поемат обгрижването на храма, като извършват обичайните богослужения. Негово Светейшество е информирал за предприетите си действия Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, се посочва в сайта на Софийска света митрополия.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.