Сигнализирай!

Мним богаташ измами възрастни жени с над 200 хиляди лева чрез "романтична" схема

Gospodari.com
Gospodari.com
05.10.2023 г.
7
0

Измамник, представящ се за богаташ, си присвои над 200 хиляди лева от възрастни жени чрез "романтична" схема, съобщават от МВР.

Измамникът, който е от Аксакаво, живеел от две години в Чехия. В схемата му помагала 79-годишна столичанка, която се представяла за негова счетоводителка.

Двамата са задържани в рамките на международна операция, проведена в Чехия и България, от служители на Главната дирекция „Национална полиция“, ОДМВР-Пловдив и служители на чешката полиция.

28-годишният мъж се запознавал в социалните мрежи с възрастни жени от България. Той се представял за собственик на транспортна фирма, хотел и ресторант и с времето успявал да се сближи с тях. В даден момент престъпникът започвал да мами доверилите му се жени, че е претърпял инцидент или че има финансови и здравословни проблеми, с което целял да ги провокира да му помогнат с пари или ценности.

източник: istockphoto

Нов вид фишинг измама: Хакери изпращат призовки по имейл (видео)

За целта използвал съучастничката си, която асистирала на жените с превеждането на средствата. Ако жертвите нямали достатъчно пари, наглецът ги насърчавал да изтеглят кредит.

 В процеса на работа криминалистите установяват, че нанесената имотна вреда надхвърля 200 хиляди лева.

Разследването е започнало в края на миналата година, след сигнал от възрастна жена от град Първомай, станала жертва на измамата. При разплитането на случаите бил засечен и фактическият извършител. Той е задържан в Пилзен. 79-годишната му съучастничка е арестувана в София.

При претърсвания на адрес и автомобил, били намерени и иззети мобилни апарати, СИМ карти, картодържачи и ценности.

Коментарът на "Господарите"

Интернет и социалните мрежи са невероятен инструмент за престъпниците, които постоянно измислят нови и нови схеми, чрез които да измъкват пари. Онлайн те могат да научат интимни детайли за нас, да спечелят доверието ни и по този начин да ни изнудват.

В такива ситуации, когато имаме чувства към даден човек, е много трудно да установим, че сме жертва на измама. Въпреки това трябва да се опитаме да останем бдителни и да не вярваме сляпо на хора в интернет пространството. Също така е добре да ограничаваме информацията, която даваме за себе си в социалните мрежи, тъй като е по-малко вероятно да привлечем вниманието на изнудвачите.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.