Сигнализирай!

Блокадата на "Тракия" продължава осми ден (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
06.10.2023 г.
6
0

Въпреки че власт, енергетици и миньори уж се разбраха по исканията за бъдещето на въглищните централи у нас, блокадата на "Тракия" продължава осми ден. Протестиращите са на пътя и дават заявка, че няма да го освободят, въпреки подписаното споразумение и приключилите дебати в Народното събрание, предава NOVA

Демонстрантите заявяват, че са готови да преминат към ефективни стачни действия в ТЕЦ-ове и мини, ако не бъдат изпълнени исканията им. Призивът от премиера Николай Денков за среща в Министерския съвет пък дори не получи отговор. Напротив - те разпънаха още шатри и палатки.

Въпреки споразумението, енергетиците продължават да блокират пътища (видео)

По думите им, недоволството ще е безсрочно, докато не се изпълни основното искане - оттегляне на териториалните планове.

Вижте финалните териториални планове за Стара Загора, Перник и Кюстендил

„Част от колегите се усетиха, че могат да бъдат излъгани. Няма никаква гаранция”, коментира пред медията Бисер Бинев от КТ „Подкрепа”. Той прогнозира, че, ако ТЕЦ-овете спрат работа, страната ще остане без ток и системата ще се срине.

По-рано от синдикатите предупредиха, че се очакват провокатори на магистралата. Междувременно блокадата на Прохода на републиката също продължава.

Коментарът на "Господарите"

Заплахи към активисти срещу замърсяването от ТЕЦ “Брикел” (РЕПОРТАЖ)

Естествено, ние напълно разбираме притесненията на хората от районите в България, където основната прехрана идва именно от работата в енергийния сектор. Нормално е те да се тревожат за бъдещето си след затварянето на централите, благодарение на които семействата им са издържани години наред.

Замърсяването на въздуха е най-голямата глобална заплаха за човешкото здраве

Същите тези семейства обаче страдат и от изключително замърсения в тези региони въздух. Хората в Гълъбово са едни от най-потърпевшите и много добре знаят как дейността на близките ТЕЦ-ове може да превърне живота им в ад.

Колкото и да е трудно, трябва да опитаме да приемем в каква посока се движи бъдещето. Не само на нашата страна, но и на целия свят. Истината е, че няма нищо по-ценно от човешкото здраве, а то е било пренебрегвано с десетилетия заради бизнес интереси. Преди да помислим за месечната си заплата, може би трябва да се запитаме дали ще я дадем за лекарства. Дали в утрешния ден ще можем да дишаме. И какви болести ще ни застигнат заради отровата, попаднала в дробовете ни, във водата ни, в храната ни...

Фактът, че енергетици и миньори продължават с протеста, след като се разбраха с управляващите, също буди много притеснения и въпроси. Особено на фона на предстоящите местни избори, когато много лица и партии биха имали интерес от тяхното недоволство.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.