Сигнализирай!

Глобиха завод за метали в Русе след 600 сигнала за замърсяване на въздуха (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
06.10.2023 г.
8
0

РИОСВ-Русе състави акт за административно нарушение на завода за метали „Линамар Лайт Металс Русе”, след като за месец са получени над 600 сигнала за замърсяване на въздуха, показва репортаж на NOVA.

На ден са постъпвали между 30 и 60 сигнала. Извършената проверка е установила, че операторът е нарушил условие в комплексното разрешително, като е допуснал разпространение на миризми извън границите на производствената площадка. Първоначалните замервания са показали, че във въздуха има смесица от бензен, тулен и ксилен.

За това нарушение Законът за опазване на околната среда предвижда санкция от 10 000 до 500 000 лв. Екоинспекцията ще сезира прокуратурата. Заводът произвежда алуминиеви компоненти за световни марки автомобили.

замерванията на мобилната станция

Мобилна станция на Изпълнителната агенция по околна среда продължава извънредното измерване на качеството на атмосферния въздух в Русе. Инж. Христова съобщи, че от 4 септември в инспекцията са постъпили над 600 сигнала за миризми. Станцията в крайдунавския град прави непрекъснати проверки от вторник. Тя измерва нивата на фини прахови частици, азотни оксиди, серни оксиди, въглероден оксид, озон, бензен, тулен и ксилен. Няма превишение на нормите, уточни инж. Христо Милков от РИОСВ-Русе.

Притеснени за здравето си, в събота стотици русенци излязоха на протест с искане за чист въздух.

Коментарът на "Господарите"

Този случай е само капка в морето на фона на всички системни проблеми в родната тежка промишленост. Множество предприятия се нуждаят от спешна модернизация, а функционирането им ежедневно влошава живота на хората и уврежда околната среда.

Замърсяването на въздуха е най-голямата глобална заплаха за човешкото здраве

Последният такъв случай е от вчера. ТЕЦ-Марица 3 трябваше да спре работа заради изтичане на вредни емисии.

Временно спират ТЕЦ “Марица 3”

Спряха мощностите на ТЕЦ “Марица 3” заради замърсяване

В същото време държавата демонстрира безсилие и продължава да позволява работата им, без да налага каквито и да било мерки на предприятията.

ТЕЦ-овете от години предизвикват протести срещу мръсния въздух (видео)

Хиляди умират заради “Марица-изток”, мерки от държавата срещу замърсяването няма

България е осъдена да плати милиони обезщетение на ТЕЦ “Бобов дол”, докато той продължава да трови въздуха

ТЕЦ „Брикел” продължава да работи без да изпълнява екологичните изисквания

От "Господарите" от години ви показваме тези проблеми, като постоянно апелираме за адекватна намеса на властта. За съжаление обаче управляващите единствено се интересуват от въшно финансиране и усвояване на евросубсидии.

Заплахи към активисти срещу замърсяването от ТЕЦ “Брикел” (РЕПОРТАЖ)

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.