Сигнализирай!

Израел обяви военно положение: Ето цялата информация до този момент

Gospodari.com
Gospodari.com
08.10.2023 г.
10
0

Израел обяви военно положение: Ето цялата информация до този момент. Армията получи пълна свобода на действие и трябва да се отчита само пред политическото ръководство. Въведен е "параграф 40-Алеф". Последният път, когато е бил активиран, е преди 50 години - по време на войната Йом Кипур. Властите докладваха за над 600 убити израелци и над 2000 ранени от началото на нападенията на палестинската групировка "Хамас", пише СЕГА.

Напрежението между Израел и Палестина ескалира (видео)

ЕВАКУАЦИЯ

Израелската армия заяви, че в рамките на 24 часа евакуира всички израелци, живеещи близо до Ивицата Газа. След като разположи десетки хиляди войници да се бият с палестински екстремисти, които са проникнали в Израел. „Нашата мисия за предстоящите 24 часа е да евакуираме всички жители, живеещи около Газа“. Това каза военният говорител Даниел Хагари. Добавяйки, че все още продължават боевете за „спасяване на заложници“, държани от екстремисти в Израел. Той каза, че евакуацията трябва да се извърши след подходящо „прочистване на територията“, за да се гарантира, че няма бойци. „В района има десетки хиляди войници. Ще достигнем до всяка общност, докато не убием всеки терорист в Израел“, каза Хагари.

Удари в Ливан

Нанасят се и артилерийски удари в Ливан, съобщиха израелските отбранителни сили. Ударът срещу Ливан е в отговор на редица минохвъргачни снаряди, които са били изстреляни към израелска територия. Няма данни за пострадали и щети. "Израелските отбранителни сили ще продължат да действат във всички региони и по всяко време. Необходимо за гарантиране на безопасността на израелските цивилни", се казва в изявление на военните.

Снаряди, изстреляни от територията на Ливан, поразиха израелски военен пост във Фермите на Шабаа рано тази сутрин. Това заявиха пред "Ройтерс" трима източници в сферата на сигурността. Според източниците това е станало причина в отговор Израел да подложи на артилерийски обстрел района в Ливан, от който са били изстреляни снарядите. Говорителят на "Хамас" Гази Хамад каза пред BBC, че Иран е оказал подкрепа на палестинската терористична група да започне изненадваща многофронтова атака срещу Израел в събота.

Нападение над групировката "Хамас"

В неделя израелските самолети нанесоха удар в Ивицата Газа по комплекс от сгради, които според военните принадлежат на „началника на разузнавателния отдел“ на палестинската радикална групировка "Хамас", съобщи пресслужбата на армията. "Преди известно време изтребители нанесоха удари по комплекс, принадлежащ на ръководителя на разузнавателния отдел на терористичната организация "Хамас". В момента армията продължава да нанася удари по терористични цели в Ивицата Газа", се казва в изявлението.

Техеран е ключов поддръжник на "Хамас" и Палестинския ислямски джихад, както и на ливанската терористична група "Хизбула", припомня Times of Israel.

Първи кадри от нападението на “Хамас” над Израел (видео)

ЖЕРТВИ

При безпрецедентната атака бяха убити 300 израелски цивилни и служители на силите за сигурност. Над 1000 бяха ранени. Неизвестен брой хора - жени, деца, мъже, възрастни хора и войници - бяха отвлечени от Южен Израел и отведени в Ивицата Газа. В престрелка е загинал полковник Йонатан Щайнберг, ръководител на пехотната бригада "Нахал". Той е един от най-високопоставените офицери, загинали в бой в последно време. 

Израелската армия съобщи още, че след ескалацията на палестинско-израелския конфликт са елиминирали над 400 бойци на "Хамас" в Ивицата Газа. А десетки са били заловени, съобщава телевизионният канал i24, цитирайки военен представител. "Ние ликвидирахме над 400 терористи в Газа и десетки други са в наш плен", цитиран е представителят от телевизионния канал. Отбелязва се, че в Кфар Аз се водят ожесточени боеве.

Високопоставен представител на "Хамас" е убит при израелските удари по ивицата Газа, предприети в отговор на офанзивата, подета срещу Израел, предаде ДПА, като се позова на агенцията на гражданска защита на палестинската територия. Трупът на Айман Юнис е открит днес под отломките на дома му в бежанския лагер Нузейрат. Къщата е била подложена на обстрел от страна на Израел. "В момента продължаваме да нанасяме удари по терористични цели в Ивицата Газа", добавиха оттам.

АГРЕСИЯ

Междувременно двама израелски туристи и един египтянин бяха убити в неделя от полицай в Египет. Полицаят е стрелял "на случаен принцип". Използвайки "личното си оръжие", срещу израелска туристическа група, която била на туристическо посещение в Александрия. Това съобщи свързаната с държавата частна телевизия Extra News, цитирайки източник от сигурността. Четвърти човек е ранен, а полицаят е "незабавно арестуван".

Полицай в Египет стреля по израелски туристи, уби трима

В събота от няколко места бойци на "Хамас" проникнаха на израелска територия от Ивицата Газа. "Хамас" бързо напредна на 35-40 км от ивицата Газа. И на практика палестинците контролираха часове наред около 1,5 хиляди квадратни километра от израелска територия - от Керем Шалом на запад до покрайнините на Сдерот, Нетивот и Ашкелон на север и североизток. "Хамас" контролираше територията на областния съвет Ешкол, както и пътищата, водещи към израелската авиобаза Хацерим, където са базирани израелските изтребители F-35I Adir, както и входовете на военната база Цехелим.

снимка: iStock

Ответен удар

Късно вечерта в събота, израелският премиер Бенямин Нетаняху призова жителите незабавно да напуснат Ивицата Газа, тъй като армията ще действа "навсякъде с пълна сила". 

"Армията на Израел незабавно ще използва цялата си мощ, за да унищожи възможностите на "Хамас", предупреди Нетаняху, отбелязвайки, че този „черен ден“ ще бъде „отмъстен“. "Всички места, където "Хамас" се намира в този град на злото, всички места, където "Хамас" се крие и действа, ще ги превърнем в руини“, заяви премиерът. Той нарече атаката срещу Израел безпрецедентна и увери, че "няма да се повтори". Хамас започна "жестока война, насочена срещу цивилни", подчерта правителственият ръководител. "Ще спечелим, но цената ще бъде висока", добави Нетаняху.

Управляваното от "Хамас" министерство на здравеопазването в Ивицата Газа съобщи, че 256 палестинци са били убити и други 1788 са били ранени в Ивицата Газа в резултат на ответните удари на Израел.

Съботната атака на "Хамас" е напълно неочаквана за израелските сили за сигурност. Световни експерти коментират, че това е най-големият провал на израелското разузнаване. Започнало е разследване как е допуснато това. Изстреляни са около 3000 ракети към Израел. Това е най-мощната атака от 50 години. Вчера се навършиха 50 години от войната Йом Кипур, започната от арабските съседи на Израел и завършила без победител. 

МЕРКИ

Германия и Франция засилват сигурността около еврейските синагоги, училища и паметници след изненадващата атака "Хамас" срещу Израел.

Германия затяга полицейската защита на еврейските и израелските институции, докато някои поддръжници на палестинците излязоха по улиците на Берлин, за да отпразнуват нападението. Франция се фокусира върху еврейските синагоги и училища в градовете в цялата страна.

В Обединеното кралство лондонската полиция обяви, че е увеличила патрулите в части от столицата след атаката на "Хамас".

ПОДКРЕПА

В събота президентът на САЩ Джо Байдън обеща твърда подкрепа за Израел пред лицето на това, което той определи като "терористични нападения" от страна на "Хамас", като в най-скоро време се очаква да бъде обявена военна помощ от страна на САЩ.

Дискусиите на високо равнище между официални представители на САЩ и Израел относно военната помощ вече са в ход, заяви високопоставен служител на американската администрация, като е възможно Вашингтон да обяви това още днес.

"Казах му (на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху), че Съединените щати са с народа на Израел пред лицето на тези терористични нападения", каза Байдън в телевизионно обръщение от Белия дом. "В моята администрация подкрепата за сигурността на Израел е твърда и непоколебима", посочи той. И допълни: "Ще се уверим, че те разполагат с помощта, от която се нуждаят техните граждани, и че могат да продължат да се защитават".

Тъй като нападенията заплашват да предизвикат по-широк конфликт, Байдън също така предупреди, че "това не е момент, в който която и да е страна, враждебна на Израел, да се възползва от тези нападения, за да търси предимство. Светът ни наблюдава".

ПРОБИВ И ПРОВАЛ ЗА ИЗРАЕЛСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ

Изненадваща атака на терористите от "Хамас" срещу Израел може да бъде един от най-големите провали на израелското разузнаване след войната Йом Кипур през 1973 г. Според агенция "Блумбърг", нападението е включвало десетки операции за проникване по суша и море, както и ракетни атаки.

Подготовката на тази атака включва задълбочено планиране и координация, които израелските разузнавателни служби не би трябвало да не забележат. Израелски официални лица твърдяха от месеци, че палестински екстремисти се готвят за нападение. Въпреки това времето и мащабът на атаката на "Хамас" изглежда са изненадали премиера Бенямин Нетаняху.

"За мен е шокиращо, че успяха да направят това и Израел или Съединените щати не му обърнаха внимание. Липса на подготовка, липса на войски по границата, липса на ограда по границата, за която платиха милиони шекели", каза Мартин Индик, бивш посланик на САЩ в Израел и член на Съвета за външни отношения.

Израелските власти казват, че е твърде рано да се каже какво се е объркало. "Истинският проблем е, че израелците не вярваха, че "Хамас" ще рискува да наруши границата. Липсата на достатъчно израелски сили в региона беше сериозна грешка", каза Аарон Дейвид Милър, старши сътрудник в Фондация Карнеги.

Служител на Конгреса, пожелал анонимност, че САЩ трябва да задават трудни въпроси защо разузнавателните агенции не са предвидили атака от такъв мащаб. Според изданието провалът става още по-впечатляващ от факта, че израелските служби за сигурност отделят значителни ресурси за наблюдение на палестинското общество, включително "Хамас", чрез информатори, както и технологии за наблюдение. 

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.