Сигнализирай!

Ето къде и с колко поскъпва водата от догодина

Gospodari.com
Gospodari.com
22.12.2023 г.
21
0

Ето къде и с колко поскъпва водата от догодина. Повишават се цените на услугите на 38 ВиК оператора - 27 регионални държавни дружества, 4 общински и 7 частни оператора.

ВиК услугите поскъпват от началото на следващата година, съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). От КЕВР са уточнили за БТА, че 15% е средното поскъпване за страната, пише Дневник.

Увеличението в различните области е от 1.4% в Кюстендил (3.71 лв./кубик) до близо 41% (3.90 лв./кубик) в Сливен. Това показва публикуваното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Най-скъпата вода ще плащат жителите на област Разград - 6.10 лв./кубик с ДДС (12.9%). Най-евтина е цената на водата за жителите на Пазарджик - 3 лв./кубик с ДДС (11.7%).

Един от факторите за изменение на цените е приложения по нормативно определена методология инфлационен индекс за периода от одобряването на бизнес плановете до приемането на сегашното решение, уточниха от регулатора. Причина за ценовите корекции е и обстоятелството, че КЕВР намали утвърдените по бизнес плановете за 2023 година цени на редица ВиК дружества поради неизпълнението на инвестициите им и на нивата на единните показатели за ефективност за периода 2020-2021 г.

Снимка: iStock

Повече от 3 месеца жители на харманлийско село живят без вода (видео)

Като ценообразуващ елемент е включено и ежегодното 15-процентно увеличение на заплатите в сектора, което Комисията е длъжна да отчете съгласно подписаното национално споразумение между Министерството на регионалното развитие и благоустройството, "Български ВиК Холдинг" и браншовия синдикат "Водоснабдител" - КНСБ, уточниха от регулатора.

За 8 регионални дружества се предвижда увеличение под 10% на цените на ВиК услугите през 2024 г. спрямо действащите цени. Според изчисленията на регулатора това са областите Кюстендил, Шумен, Перник, София област, Силистра, Стара Загора, Варна и Плевен. За 6 дружества планираното увеличение е с над 20 на сто спрямо действащите цени. Става дума за областите Сливен, Видин, Габрово, Враца, Хасково и Ловеч.

Цената на водата на столичани засега остава без промяна, допълва Mediapool. Причината е, че "Софийска вода" все още не е внесла в КЕВР за одобрение бизнес плана на дружеството за регулаторния период 2022 - 2026 г.

Според разчетите на дружеството от 2024 г. столичани би трябвало да плащат близо 3.60 лева за кубик вода.

В момента цената е 2.94 лева за куб. м и на практика столичани плащат най-ниската цена на водата в сравнение с всички останали в България, въпреки че получават едни от най-високите доходи.

Видео: NOVA

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.