Сигнализирай!

Откриха луксозна банкетна зала на 2300 години

Gospodari.com
Gospodari.com
22.12.2023 г.
17
0

Откриха луксозна банкетна зала на 2300 години. Съкровището е разкрито от археолозите при разкопки на римския хълм Палатин в Италия. Луксозната банкетна зала, датираща от около първи или втори век пр. н. е., включва голяма, непокътната и ярко оцветена стенна мозайка, предаде CNN.

Банкетната зала, датирана на около 2300 години, е част от по-голямо аристократично имение, разположено близо до Римския форум. Археолозите изучават района от 2018 г.

Мозаечната сцена е дълга почти пет метра. Изработена е с помощта на седеф, миди, корали, парчета скъпоценно стъкло и мрамор. Представя изображения на лозя, листа от лотос, тризъбци, тромпети, шлемове и митологични морски създания.

Снимка: iStock

Това, което прави това откритие „несравнимо“, е не само невероятната консервация на мозайката, но и нейната украса. Тя включва празнични сцени от морски и сухопътни битки, вероятно спечелени от богат аристократичен покровител, който отбелязал победите по стените си. Това коментира археологът Алфонсина Русо, ръководител на Археологическия парк на Колизеума, отговарящ за обекта.

Сложността на изображенията на победата в мозайката е изненадала екипа, работещ по проекта.

Те показват крайбрежен ограден град с наблюдателни кули и лоджии, разположен на върха на скала, проектирана с парчета травертин. Според Русо това може да е реално място. Сцените на ветроходни кораби с вдигнати платна също се отличават, заедно с изображения на митични морски чудовища, поглъщащи вражески флоти.

https://twitter.com/RoyCiampa/status/1737553740981252217

Археолозите се опитват да установят дали деликатните и скъпи за времето коралови клони идват от Средиземно море или Червено море. Това са най-близките и най-често срещаните океани, използвани от римляните за извличане на материали. Рядка синкава стъклена паста, също включена в дизайна, вероятно идва от древния египетски град Александрия, смята екипът.

Тази банкетна зала, която е с размери 25 квадратни метра, е само едно пространство в рамките на „domus“ (латинската дума за къща), разположена на няколко етажа“, казва Русо в интервю за CNN.

В древни времена, когато могъщи благороднически семейства са обитавали Палатинския хълм, е било обичайно да се използват богати декоративни елементи като символ за показване на богатство и висок социален ранг“, допълва експертът.

Банкетната зала с изглед към градина вероятно е била използвана през лятото за забавление на гостите.

Такова сложно пространство също би било използвано, за да впечатли гостите с водни игри. Те са били много популярни сред благородниците по онова време.

Намерихме оловни тръби, вградени в декорираните стени, построени да пренасят вода в басейни или да правят фонтани, за да създават водни игри“, обяснява Русо.

Марко Роси, професор по римски антики и ръководител на лабораторията за мозайки в Римския университет за проучвания на Рома Тре, посочва, че тези летни банкетни зали са не само място, където домакините и гостите ще отидат да се отпуснат, но и използвани от собственика на имението като знак за тяхното богатство и ранг.

Мозайките обикновено се намират на пода, но това минава през цялата предна стена и е невероятно добре запазено“, казва Роси. И допълва: „Тя не е била разрушена от тежестта на отломките, както може да се случи с някои мозайки на земята. Въпреки че е деликатна, тя не е била дори напукана през вековете“.

Местоположението на имението също е помогнало за запазването на стената, смятат учените.

Разположена отстрани на известния хълм Палатин в Рим и впоследствие покрита от кал и пръст, докато земята се е местила, структурата и съкровищата в нея са били защитени.

Въпреки че това ново откритие все още има много тайни за разкриване - защо имотът е бил изоставен и преди колко време, Русо вярва, че има мистерия, която археолозите може би биха могли да разрешат. Става дума за самоличността на неговия собственик, вероятно римски сенатор.

Досега не сме открили нищо, което да хвърли светлина върху самоличността им. Но вярваме, че повече изследвания могат да ни позволят да определим благородното семейство“, коментира Русо.

Русо и нейният екип имат за цел да отворят пространството за обществеността в началото на януари.  

Една от големите мистерии на Земята е разгадана: Вижте как египтяните са премествали камъните за пирамидите

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.