Сигнализирай!

Полицията във Великобритания разследва сексуално насилие … в метавселената

Gospodari.com
Gospodari.com
03.01.2024 г.
10
0

Полицията във Великобритания разследва сексуално насилие … в метавселената. Дете е било „нападнато“ във видеоигра за виртуална реалност. 16-годишно момиче се е оплакало, че нейният аватар във виртуална игра е бил изнасилен от група непознати мъже, пише Daily Mail. Жертвата не е пострадала, тъй като не е имало физическо нападение. Но полицаите обясняват, че тя е претърпяла същата психологическа и емоционална травма като някой, който е бил насилен в реалния свят, тъй като преживяването във виртуалната игра е проектирано да бъде напълно реално.

За първи път виртуално сексуално престъпление е разследвано от полицията във Великобритания.

Водени от съоснователя на Facebook Марк Зукърбърг, технологичните гиганти са заложили милиарди, за да привлекат хората към виртуалното царство на метавселената, предлагайки им шанса да живеят дигитализиран, фантастичен живот. Жертвата е била в онлайн „стая“ с голям брой други потребители, когато се е случило виртуалното нападение от няколко възрастни мъже.

Текущото законодателство на Обединеното кралство определя сексуалното насилие като „физическо съприкосновение със сексуално послание без съгласието на лицето“, така че разследването на виртуално престъпление може да се сблъска с определени трудности, пише kaldata.com.

Снимка: iStock

Случаят предизвика въпроси дали полицията трябва да преследва виртуални престъпления предвид сериозния брой нерешени дела за действителни изнасилвания.

Ръководителят на отдела за защита на децата и разследване на злоупотреби в Съвета на ръководителите на националната полиция Иън Кричли коментира, че метавселената създава „врата за хищници да извършват ужасяващи престъпления срещу деца“.

Подробности за престъплението във виртуалната реалност се пазят в тайна, за да се защити пострадалото дете, на фона на опасения, че поради няколко причини наказателното преследване няма да бъде възможно.

Това дете е преживяло психологическа травма, подобна на тази на някой, който е бил физически изнасилен. Има емоционално и психологическо въздействие върху жертвата, което е по-дълготрайно от всякакви физически наранявания“, казва един от полицейските служители. И допълва, че това поставя редица предизвикателства пред правоприлагащите органи, тъй като текущото законодателство не е създадено за това. „Има редица докладвани сексуални атаки в Horizon Worlds, безплатната виртуална игра, управлявана от собственика на Facebook, казва още той.

Втори случай на изнасилване в метавселената на Зукърбърг

Снимка: iStock

В Horizon Worlds потребителите създават свои собствени аватари, анимирано онлайн представяне на себе си, което могат да проектират и след това да контролират, докато носят своите слушалки за виртуална реалност и свързаното оборудване.

Психотерапевтът Нина Джейн Пател, която провежда изследване на метавселената, описва груповото изнасилване в безплатната VR-игра на Meta като „сюрреалистичен кошмар“.

Експерти смятат, че правителството трябва да помисли за промяна на закона, за да защити жените и децата от вреда в подобни виртуални среди.

Това не е първото съобщение за сексуално насилие в метавселената. До момента обаче в Обединеното кралство не е имало наказателно преследване за подобно престъпление.

Полицията вярва, че развитието на игрите е отворило нови пътища за киберпрестъпления, включително виртуални грабежи, измами и кражба на самоличност. Но е малко вероятно сегашното законодателство да покрива изнасилването в метавселената. Сексуалното посегателство се определя в Закона за сексуалните престъпления като физическо докосване на друго лице без неговото съгласие.

Естеството на метавселената размива географските граници. Това затруднява определянето коя правоприлагаща агенция има юрисдикция върху конкретен инцидент, когато потребителите и извършителите са в различни държави.

Описаното поведение няма място на нашата платформа. За всички потребители имаме автоматична защита, наречена лична граница. Тя държи хората, които не познавате, на няколко крачки от вас“. Това обяснява говорител на Meta.

Иън Кричли подчрта: „Нашият полицейски подход трябва непрекъснато да се развива, за да ни позволи безмилостно да преследваме хищници. Да защитаваме жертвите във всички онлайн пространства. Приемането на Закон за онлайн безопасност е инструмент за това. Трябва да видим много повече действия от страна на технологичните компании, за да направят своите платформи безопасни места“.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.