Сигнализирай!

Днес честваме Богоявление и 176 години от рождението на Христо Ботев

Gospodari.com
Gospodari.com
06.01.2024 г.
37
0

Днес честваме Богоявление и 176 години от рождението на поета и революционер Христо Ботев. В родния град на Ботев - Калофер, ще се състои митинг - поклонение, съобщава bTV.

Тържествената церемония ще започне с военен ритуал от двора на Националния музей "Христо Ботев". Музеят е изграден на мястото, където се е намирала последната къща на Ботевото семейство. Тя е била разрушена при опожаряването на подбалканския град през 1877 г.

По инициатива на калоферското гражданство и родолюбиви българи от цялата страна, сградата е възстановена и е открита като музей през 1944 г. В експозицията, която се очаква днес да бъде посетена от много хора, най-голям интерес предизвикват единствените запазени лични вещи на Ботев – джобен часовник и писалищни принадлежности.

Мъж, арестуван, защото скочил за кръста на Богоявление, съди МВР (видео)

На днешния ден празнува ме и кръщението на Иисус Христос в река Йордан, при което се открива троичността на Бог

Отслужва се Велик водосвет.  На Йордановден, както е познат празникът, имен ден имат над 128 хиляди българи.

Навсякъде, където има водоем, се извършва ритуално хвърляне на кръста от местния свещеник. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен.

Мъжкото хоро в Тунджа. Източник: БТА

В Калофер на този ден се провежда и изключително зрелищното мъжко хоро в ледените води на река Тунджа като се вярва, че всеки, влязъл в януарските ледени води, ще бъде пазен далеч от болести през цялата година. С кръщаването на водата светът придобива нова ценност и сила, става по-безопасно място за живеене. Свършват т.нар. мръсни дни, т.е. злите сили са победени и прогонени

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.