Сигнализирай!

Масова стачка в публичния сектор блокира Северна Ирландия

Gospodari.com
Gospodari.com
18.01.2024 г.
12
0

Масова стачка на работещите в публичния сектор в Северна Ирландия блокира страната, информира Reuters. Това е най-голямата стачка за последните 50 години.

Затвориха училища, транспортът е спрян, а заледените пътища остават непроходими. Хората са предупредени да пътуват или да търсят медицинска помощ само при спешни случаи. 24-часовата стачка е свикана, след като работниците не успяха да получат увеличения на заплатите въпреки високата инфлация.

Oколо 170 хил. медицински сестри, учители, машинисти и други работници не се явяват на работа. Това увеличава натиска върху Демократическата юнионистка партия (DUP) да прекрати двегодишния си протест срещу опитите на Великобритания да уреди търговските правила за региона след Брекзит.

Юниноистите отказват да се върнат в правителството, докато не получат допълнителни търговски отстъпки от Лондон спрямо условията, договорени с ЕС при напускането на Великобритания. Очаква се по-късно днес да излезе законопроект за едностранно премахване на някои от правилата, уреждащи търговията със Северна Ирландия след Брекзит.

Лекарите на Острова започнаха най-дългата стачка в историята на здравната служба

стачка в Северна Ирландия. Източник: Sky News

Заплатите в обществения сектор в останалите части на Обединеното кралство са повишени

Отказът на местните политици да работят с Лондон след Брекзит направи това невъзможно в Северна Ирландия. Въпреки че британското правителство заявява, че пари има.

Стачката съвпадна с лошо време, което заледи пътищата и няма кой да ги опесъчи. Властите призовават да се пътува само при крайна нужда. Здравната служба отправи апел хората да "предприемат всички разумни стъпки", за да намалят нуждата от търсене на медицинска помощ. Всички прегледи и медицински манипулации за четвъртък са отменени.

Главният директор на медицинските сестри в Северна Ирландия каза, че прекъсването на услугите "може да бъде в мащаб, какъвто досега не сме виждали".

Ирландските националисти и пробританските политици юнионисти са задължени да споделят властта според условията на мирното споразумение от Разпети петък от 1998 г. То сложи край на три десетилетия религиозно насилие в Северна Ирландия.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.