Сигнализирай!

От 1 март часовата зона в Казахстан става една

Gospodari.com
Gospodari.com
19.01.2024 г.
9
0

От 1 март часовата зона в Казахстан става една. Страната ще премине към пета часова зона (UTC+5, България е в зона UTC+2). Така часовата разлика между София и Алмати ще се скъси на три часа вместо сегашните четири, пише AKIpress.

Българчета се завърнаха с 33 медала от олимпиада в Казахстан

В момента в Казахстан действат две часови зони, като по-голямата част от страната е в шеста зона и ще трябва да върне часовниците с един час назад в полунощ на 1 март. Промяната ще засегне и столицата Астана, както и най-големия град - Алмати. Промяна няма да се усети само в западните райони на Казахстан, които остават както досега в UTC+5.

Причина за промяната е научното разбиране в Казахстан, че часовата зона UTC+6 "не съответства на естественото слънцегреене, което се отразява негативно на биологичните ритми и човешкото здраве".

снимка: iStock

Според местните учени освен ползи за здравето установяването на единна часова зона ще премахне времевите бариери между жителите на различни региони на страната, ще подобри координацията на транспорта и другите комуникации и ще има благоприятен ефект върху правенето на бизнес и взаимодействието на държавните агенции и на службите за спешна помощ.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.