Сигнализирай!

Пламъци обхванаха Пампоровата къща в Пловдив (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
21.01.2024 г.
22
0

Пламъци обхванаха Пампоровата къща в Пловдив. Четири пожарни са изгасили огъня в сградата, която е и паметник на културата, в събота вечерта, предава NOVA.

На мястото на Альоша в Пловдив преди 2000 години е стоял Херакъл с боздуган (видео)

„Все още не знаем какви и колко са щетите”, заяви директорът на Общинския институт „Старинен Пловдив” Елена Кантарева.

От Пожарна безопасност смятат, че причината е късо съединение от бойлер на втория етаж. "Казаха ми, че дори и да не е включен бойлерът, може да стане късо съединение. Но предстои това да бъде установено”, заяви още Кантарева. 

В къщата се намира гримьорната на Античния театър, но Елена Кантарева заяви, че тя не се използва след приключване на сезона през октомври. "Имало е единични влизания на наши служители, но нищо не са включвали”, заяви още тя.

снимка: NOVA

От пожарната съобщиха, че огнената стихия е обхванала 15 квадратни метра от покривната конструкция. Засегнати са и две стаи . От общината заявиха, че по най-бързия начин тя ще бъде възстановена, така че да не се попречи на предстоящия театрален сезон, както и на предвидените концерти в Античния театър.

„Къщата е паметник на културата. Още днес ще изготвим едно писмо, за да задействаме процедура под чл. 72 от Закона за културното наследство за предписване на аварийни дейности за възстановяване”, каза Кантарева.

За щастие няма пострадали! Надяваме се, че причината ще бъде изяснена и ще бъдат предприети мерки, защото пламъците са безмилостни и могат да изпепелят всеки паметник на културата. От нас зависи да ги опазим!

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.