Сигнализирай!

Проучване: Не изкуственият интелект е най-голямата онлайн заплаха за демокрацията

Gospodari.com
Gospodari.com
14.02.2024 г.
8
0

Проучване: Не изкуственият интелект е най-голямата онлайн заплаха за демокрацията. В разговорите за дезинформацията онлайн и заплахите за демокрацията в светлината на изборите на много места по света през 2024 г. изфабрикуваното с помощта на изкуствен интелект съдържание често излиза на преден план като най-голяма опасност. Нов доклад на Нюйоркския университет обаче показва, че най-голямата опасност остава добре позната: социалните медии, пише Дневник.

Ден преди публикуването му авторите на доклада от Центъра за бизнес и човешки права "Стърн" на Нюйоркския университет са го споделили с екипа на технологичните редактори на The Washington Post. Уил Оремус обобщава констатациите в публикация.

Три години след бунта на 6 януари и една година след насилието в Бразилия на 8 януари, големите компании, управляващи онлайн платформи като Meta, Google и X до голяма степен не са успели да коригират системните проблеми, допринесли за тези събития. Това отбелязва Оремус, позовавайки се на доклада.

Снимка: iStock

Въз основа на преглед на научна литература, новинарско съдържание, свързано с темата, и интервюта с дузина настоящи и бивши служители в компании за социални медии, докладът има за цел да каталогизира различните начини, по които онлайн инструменти и платформи могат да бъдат използвани за подкопаване на изборите в САЩ през 2024 г. и други предстоящи избори по света. Той идентифицира генерираните от изкуствен интелект дълбочинни фалшификати като все по-проблематичен вектор за пропаганда и измама.

Но "по-същественият проблем е друг", казва водещият автор Пол Барет.

Социалните мрежи все още са предназначени да разпространяват информация от всякакъв вид бързо, надалеч и широко. Има и признаци, че дезертират от ангажиментите си да защитават публичния дискурс чрез елиминиране на дезинформация. А това, което трябва да правят, е да удвоят тези усилия.

Най-яркият пример за това поведение е X.

Илон Мъск съкрати работната сила, разпусна екипа за интегритет на изборите. Възстанови профили, забранени преди това за реч на омразата и прокарване на недоказуеми твърдения. В същото време Мъск представя усилията на Twitter и други технологични компании за идентифициране и премахване на неистини, свързани с изборите, като част от либералните усилия за цензуриране на речта. Оремус е потърсил X за коментар, но не е получил такъв.

Действията на Мъск, съчетани със съкращения на работната сила в цялата индустрия и водени от републиканците изслушвания и съдебни дела, насочени към спиране на координацията между платформите и правителството, свалиха летвата за конкурентни платформи за социални медии, изтъква Барет. Същевременно вътре в големите платформи, изглежда, се е натрупал един вид "колективен фатализъм" относно неспособността им да успокоят критиците, независимо какво правят, казва още изследователят.

По отношение на Meta, която притежава Facebook и Instagram - две от социално-медийните платформи с най-много потребители в света и в България, в доклада се отбелязва, че докато компанията запазва голяма работна сила за модериране на съдържание според индустриалните стандарти и продължава да налага политики относно намесата в изборите, достъпът на Доналд Тръмп до профила му е бил възстановен. Правилата като цяло са разхлабени, позволявайки на политическите реклами да поставят под въпрос легитимността на изборите през 2020 г.

В него са цитирани и медийни публикации от 2022 г. В тях се твърди, че на фона на съкращенията на общо 21 хил. служители, екип на компанията за управление на рисковете по време на избори е намалял от 300 служители на 60. Изпълнителният директор Марк Зукърбърг е спрял да се среща редовно с тях. В отговор на това представяне на компанията говорителят на Meta Кори Чамблис отбеляза, че възстановяването на Тръмп е било съпътствано с нови ограничения.

Според изчисленията на Meta по-малко от 3% от съдържанието на емисиите на потребителите на Facebook е политическо.

Снимка: iStock

YouTube също възстанови канала на Тръмп. Отмени и политиката за премахване на видеоклипове, които поставят под въпрос резултатите от 2020 г.

Кампанията на президента Байдън вече е в TikTok – “хаха, хей, хора”

За TikTok, към която се присъедини и Байдън, в доклада се отбелязва, че платформата е станала по-влиятелна в политиката. Не е ясно обаче как точно ще се прояви това влияние. Барет оценява като изрядни политиките на TikTok. Но изразява опасения, че дезинформацията, разпространявана във видеоформат, е по-трудна за модериране в мащаб от текст или изображения. Стоят и въпросите относно връзките на приложението с китайската компания ByteDance, която го притежава, и китайското правителство.

"В случай, че компаниите са се примирили напълно с това отношение, сме в голяма беда. Някои от тези проблеми са присъщи на начина, по който са изградили системите си", казва Барет. А системите са изградени така, че да използват алгоритми, които правят сензационното съдържание вирусно, независимо дали е вярно или не. И да разчитат на модериране на съдържанието на външни изпълнители.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.