Сигнализирай!

Френският президент ни похвали за "куража" по отношение на Русия

Gospodari.com
Gospodari.com
21.02.2024 г.
12
0

Френският президент ни похвали за "куража" по отношение на Русия. България е проявила кураж, за да промени "парадигмата в отношенията си" с Москва. На базата на това променено отношение днес Франция и България трябва да работят, за да засилят сигурността и отбраната на Европа. Това каза в сряда президентът на Франция Еманюел Макрон по време на среща с българския премиер Николай Денков, пише Свободна Европа.

Денков беше на еднодневно посещение в Париж.

Там той обсъди с френския лидер сътрудничеството между двете страни в енергетиката, сигурността, търговията, културата и селското стопанство. Срещата им се проведе на фона на продължаващата вече 2 години руска инвазия.

В тази връзка Макрон каза, че ЕС трябва да играе по-активна роля за собствената си сигурност и да засили способността си да се защитава самостоятелно.

"Българското правителство и парламентарното мнозинство в България ще продължат да подкрепят Украйна и нейния народ, както чрез националните усилия, така и чрез международните форми на сътрудничество, структурите на ЕС и НАТО, толкова дълго, колкото е необходимо", каза от своя страна Денков.

Снимка: стопкадър/видео

През юни миналата година правителството на Денков одобри изпращането на военно-техническа помощ на Украйна. Това стана в изпълнение на решение на предишното Народно събрание от 9 декември 2022 г. Дотогава страната не беше изпращала военна помощ.

Другата основна тема, която двамата обсъдиха, беше ядрената енергия. По думите на Макрон в България и Франция ядрената енергия е гарант за енергийната сигурност и за постигането на целите за декарбонизация. Според него двете страни могат допълнително да задълбочат двустранното си сътрудничество в тази област.

https://www.facebook.com/100064643295701/videos/729295619306889/?so=watchlist&rv=video_home_www_playlist_video_list

Франция е втора в света по производство на ядрена енергия след САЩ. Париж е и най-големият застъпник на развитието и увеличаването на използване на ядрена енергетика в рамките на ЕС. Тя стои начело на група от страни членки, които се застъпват за запазването и построяването на нови реактори на континента. Основен противник в рамките на блока е Германия.

През декември България, Франция и още 20 страни подкрепиха декларация за тройното увеличаване на обема на ядрената енергетика до 2050 г.

Въпросът с ротацията стигна и до BBC

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.