Сигнализирай!

Ето къде се оказа липсващият от аптеките инсулин

Gospodari.com
Gospodari.com
27.02.2024 г.
17
0

Ето къде се оказа липсващият от аптеките инсулин – в складовете на производителя. От над 64 000 опаковки от трите проблемни инсулина се оказва, че близо 62 000 от тях се намират в склада на производителя. Това каза пред журналисти Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства, съобщи БТА. Тя твърди, че 3044 са опаковките, разпределени в четирите големи търговеца на едро с лекарства. И обясни, че данните са на база предоставена от Изпълнителната агенция по лекарствата информация от края на миналата седмица за наличността при търговците не едро и в складовите на производителя, на притежателя за разрешение за употреба. Организацията е изпратила запитване до Изпълнителната агенция по лекарствата през Закона за достъп до обществена информация.

Данните сочат, че количества не се задържат при търговци на едро, обясни Маринкова. Паралелният износ няма нищо общо с проблемите на пациентите, които имат нужда от инсулинова терапия, коментира още тя.

Снимка: Борислава Бибиновска/БТА

Отново удължават забраната за износ на инсулин у нас (видео)

Припомняме, че забраната за износ на инсулин у нас отново бе удължена. Диапазонът ще нарасне с още 1 месец – от 1-ви до 31-ви март. Това обяви на брифинг зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.

Драмата с недостига на някои лекарства се оказва твърде преувеличена”, заяви здравният министър проф. Христо Хинков, който коментира сигналите за липсващи инсулинови лекарства в аптечната мрежа на много места в страната.

Въпреки твърденията на здравния министър - за пореден път животоспасяващото лекарство се намира трудно от нуждаещите се диабетици.

Надяваме се проблемът да бъде разрешен скоро, защото очевидно забраната за износ не помага изцяло!

Важно лекарство за диабетици се изкупува в аптеките като средство за отслабване (видео)

МЗ даде важно обещание за болните от диабет (РЕПОРТАЖ)

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.