Сигнализирай!

След скандал Столичният общински съвет прие проекта за саниране (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
27.02.2024 г.
21
0

След скандал Столичният общински съвет прие проекта за саниране. Причината бе започването на извънредното заседание с декларация, потвърждаваща подкрепата за Украйна. Общинарите в крайна сметка одобриха безвъзмездна финансова помощ в размер на 47 078 400 лв.

Поредна драма в СОС: ГЕРБ и ВМРО внесоха несъгласуван с ПП-ДБ доклад за комисии (видео)

Веселин Калановски започна извънредното заседание на Столичния общински съвет с политическа декларация по примера на колегите си от Народното събрание. Тя е посветена на двете години война в Украйна. 

По време на четенето общинските съветници на БСП-София напуснаха залата на местния парламент. Общинският съветник от БСП-София Диана Тонова заяви, че СОС е в извънредно заседание с конкретна цел. И не бива да се обременяват заседанията на градския парламент с политически декларации. "Ако се взривяваме с политически декларации, работата на СОС няма да върви. И тогава няма кого да обвинявате. Нека се уважаваме взаимно, защото надали не сте си давали сметка, че една такава декларация ще взриви залата", обърна се Тонова към общинския съветник от ПП-ДБ-Спаси София.

След като я изчете и след направените забележки на Тонова, "червените" общинари се върнаха в залата на СОС. След декларацията общинските съветници се заеха с точката, за която се събраха извънредно - санирането в София. В крайна сметка успяха да постигнат съгласие и да гласуват положително за проекта.

Одобрен проект

С гласовете на всички политически групи СОС прие доклад на кмета Васил Терзиев, с който районните кметове се определят за администратори. И водещи партньори по програмата за санирането на многофамилни жилищни сгради в столицата. Около този доклад миналата седмица се създаде напрежение. Тъй като първоначално той бе изключен от дневния ред на предишната сесия на градския парламент с гласовете на ГЕРБ, БСП и по-малките групи в СОС. Впоследствие именно те внесоха предложение за провеждането на извънредно заседание днес, на което той да бъде гласуван. Мотивът на опонентите на ПП/ДБ/"Спаси София" бе, че докладът на Терзиев не е минал за обсъждане през ресорните комисии на СОС. И че това го прави уязвим при евентуални обжалвания. 

Това е вторият етап от програмата за саниране, в който кандидатстващите етажни собствености могат да разчитат на до 80 на 100 съфинансиране от държавата при 20 на 100 самоучастие. На практика за този втори етап вече не може да се кандидатства. Тъй като срокът за внасянето на документи от Сдружения на собствениците, регистрирани по Закона за управление на етажната собственост, изтича вдругиден, на 29 февруари.

Максималната стойност

Днес от групата на вносителите уточниха, че голяма част от кандидатстващите блокове вече са внесли документите си. И с приетото решение се позволява на Столична община да се включи в проекта на Министерството на регионалното строителство и благоустройството. При обсъжданията стана ясно, че районните кметове на "Средец" Трайчо Трайков. И на "Слатина" Георги Илиев вече са внесли писма, че домсъвети на блокове вече са кандидатствали за втория етап на програмата. И че те трябва да бъдат определени за администратори и водещи партньори, за да се включат в процедурата.    

Максималната стойност на безвъзмездната финансова помощ, която Югозападен район за планиране (Област София, Софийска област. Област Кюстендил, Област Благоевград и Област Перник) може да получи, е в размер на 47 078 400 лв. Както стана дума, одобрените сгради ще получат до 80% безвъзмездно финансиране. Сдружението на собствениците следва да осигури самоучастието си в процедурата чрез собствен финансов ресурс. Минималният размер на заявените средства по всеки индивидуален проект за сграда/блоксекция е 50 000 лв. А максималният – 9 500 000 лв.

Видео: Facebook/СОС

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.