Сигнализирай!

ЕС, включително и България, се оттегля от договора за Енергийната харта

Gospodari.com
Gospodari.com
28.06.2024 г.
12
0

ЕС, включително и България, се оттегля от договора за Енергийната харта. От Еврокомисията изпратиха днес писмени уведомления, с които информират за оттеглянето.

Европейският съюз реши да излезе от договора, който насърчава и защитава инвестициите в изкопаеми горива. Това обаче противоречи на целите на Зелената сделка, които са създаване на въглеродно неутрална икономика до средата на века посредством отказ от замърсяващи горива и други мерки за заместване на потребностите с чиста енергия.

Европейска държава поиска наказателна процедура срещу България заради таксата за руски газ (видео)

Писмата от имената на държавите - членки, нотифициращи прекратяването на участието в договора, ще влязат в сила през 2025 г. Прекратяват се и арбитражните производства, свързани с договора.

Миналия месец европейските държави се споразумяха, че арбитражните съдилища на територията на ЕС няма да гледат дела между инвеститори и правителствата по дела, свързани с Енергийната харта и за прекратяване на вече започнатите дела. С него се изпълнява решение на Съда на ЕС. Според него арбитражната клауза в договора за Енергийната харта е неприложима в отношенията между инвеститорите и държавите членки.

Заради действия и бездействия на бивши правителства, държавата е пред риск да плати 1 милиард евро на наследниците на “Петрол”

Енергийната харта е един от договорите за инвестиции, предмет на най-много съдебни спорове в света. Държавите - членки на ЕС бяха основен обект на искове от страна на инвеститори, повечето от които установени в други държави от ЕС.

Договорът за Енергийната харта влезе в сила през 1998 г. ЕС е негов съучредител. Страни по него са 54 държави, сред които всички държави от ЕС, Япония, Швейцария, Турция и повечето държави от Западните Балкани и бившия Съветски съюз, без Русия и Беларус.

Пактът беше вече напуснат едностранно от Италия, Франция, Германия, Полша и Люксембург. А Словения, Португалия и Испания са започнали процедури за оттегляне.

Предстои да разберем какви ще са последствията от оттеглянето за нашата страна.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.