Сигнализирай!

Ливан отложи началото на учебната година заради ескалиращите боеве между Израел и ''Хизбула''

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
155
0

Ливан отложи началото на учебната година заради ескалиращите боеве между Израел и ''Хизбула'', информира NOVA. Около 400 000 ученици и 40 000 учители са били изселени от домовете си в цялата страна след започване на масираните израелски удари, каза ливанският министър на образованието Абас Халаби.

Повечето частни училища са поискали отлагане на учебната година поради „израелската враждебност, изселването и психическото състояние на учениците“, каза още той.

Министърът допълни, че „ситуацията е сложна“ и властите се нуждаят от време, за да приложат план за виртуална учебна година.

Личното присъствие крие опасности за сигурността и психически пречки, които спират семействата да се съгласят децата им да пътуват по пътищата, за да отидат в училищата си“, каза Халаби.

Ливанските власти съобщават, че над 1,2 милиона души са били разселени след ескалацията на боевете миналия месец. Много от тях са настанени временно в училища в цялата страна или са лагерували на тротоари, в паркове, църкви и джамии.

Университетите ще решат дали студентите могат да се върнат обратно от понеделник, каза Халаби.

Още българи са евакуирани благополучно от Ливан

Междувременно в десетки градове по света имаше демонстрации по повод една година от началото на войната в Газа. В някои градове, като британската столица Лондон, имаше както поход на протестиращите срещу войната, така и произраелско шествие в памет на жертвите на големия терористичен акт на "Хамас". На други места, като италианската столица Рим, се стигна до сблъсъци с полицията.

На 7-ми октомври миналата година стотици терористи от "Хамас" атакуваха мирното население на Израел. Бяха убити повече от 1000 души, а над 200 бяха отвлечени като заложници. Десетки от тях още са в плен на терористите. Това предизвика Израел да започне военна кампания за унищожението на групировката. Повече от 40 хиляди палестинци бяха убити от началото на бойните действия. Повечето от жертвите са цивилни.

Според световните медии Израел смята да порази обекти на Терехан на 7 октомври, годишнината от нападението на "Хамас". Експерти смятат, че Израел няма да се вслуша в съветите на президента на САЩ Джо Байдън.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.