Сигнализирай!

Разкритикуваха папата заради прикриването на сексуални злоупотреби

Разкритикуваха папата заради прикриването на сексуални злоупотреби. Това се случи в Белгия, където премиерът отправи остри укори към папа Франциск, който е на посещение. Става дума за прикриване на белгийски духовници през години.

Папата е на визита в страната за укрепване позициите на католицизма, който бележи там силен упадък. Премиерът поиска конкретни стъпки за разчистване на миналото и поставяне на интересите на жертвите на първо място.

Две десетилетия се разкриваха сексуални престъпления в рамките на Католическата църква в Белгия. Тогава на най-дълго служилият епископ в страната, този на Брюж - Роджър Вангелуве, беше позволено да подаде оставка без наказание, след като призна, че е малтретирал сексуално своя племенник в продължение на 13 години. И това е само един от множеството случаи.

"Днес само думите не са достатъчни. Имаме нужда и от конкретни стъпки“, заяви премиерът Де Кроо пред Франциск пред публика от кралски особи, църковни служители, дипломати и политици в замъка Лаакен. Именно там е резиденцията на белгийското кралско семейство.

"Жертвите трябва да бъдат изслушани. Те трябва да са в центъра. Те имат право на истина. Злодеянията трябва да бъдат признати. Когато нещо се обърка, не можем да приемем прикриване.За да може да погледне в бъдещето, църквата трябва да изчисти своето минало“, добави премиерът.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.