Сигнализирай!

Проверка на фактите: Истински скелет на русалка ли е това? (снимка)

Gospodari.com
Gospodari.com
29.09.2024 г.
2766
0

Стана ясно има ли истински скелет на русалка в Националния музей на Дания. Такова изображение обикаля социалните мрежи в България, а стотици са впечатлени и вярват. 

Истината обаче е съвсем друга, въпреки че близо 2000 души са реагирали, а 300 са споделили публикацията.  

Чрез обратно търсене в Google БНТ открива, че снимката е направена през юли 2012 година от фотографа Брайън Дж. Макмороу. Около кадъра има доста неистини. "Русалката от Харалдскар", както се казва тази инсталация, всъщност е дело на датската артистка Миле Руд.

Истина е, че за първи път скелетът е показан в Националния музей на Дания в Копенхаген през 2012 година, но като част от специална изложба. Това е видимо в личния уебсайт на авторката в секция "Предишни проекти".

Отново от сайта на Миле Руд разбираме, че през 2013 г. скелетът е изложен в Музея на изкуствата в датския град Вайле. Година по-късно е изложен в зоологическата градина Одензе в централна Дания. През 2016 г. стига и до Морския музей в Елсинор, Дания.

И така, оказва се, че масово отново цялата аудитория се подвежда по най-елементарен начин. Русалките са измислица, поне до момента няма научни доказателства за съществуването им. Добре е винаги да гледаме с критично око какво се споделя в социалните мрежи и кой с каква цел го прави. Тук вероятно става дума просто да събиране на повече коментари и споделяния, за да се популяризира страницата. 
Стана ясно има ли истински скелет н

русалка в Националния музей на Дания

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.