Сигнализирай!

ЛГБТИ организация осъди ВМРО

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 13 часа
339
0

ЛГБТИ организация осъди ВМРО. Причината е казус от 2021 година с филма “Змия”, пише OffNews. Тогава над 500 привърженици на партията обградиха мястото на прожекцията, след нея преследваха и нападаха хора по пътя към дома им. A всичко това беше предшествано от манипулативна и насаждаща омраза Facebook публикация, съобщават от "Действие".

Окончателното решение на Върховния административен съд е, че политическа партия "ВМРО - Българско национално движение" е упражнила тормоз и дискриминация към настоящия председател на ЛГБТИ организация "Действие" Деница Любенова, към предишния председател, както и към ЛГБТИ общността като цяло. В решението си ВАС се уповава на член 5 от Закона за защита от дискриминация и конкретно с нарушаването на защитен признак "сексуална ориентация". 

Казусът започна през 2021 година, когато ВМРО написа публикация във Facebook страницата си, във връзка с филма "Змия" - част от селекцията на София Прайд Филм Фест през 2021 г. Филмовият фестивал се организира от 2012 г. от ЛГБТИ организация "Действие".

В поста на партията се открояват закани като: "Няма да допуснем тази гавра!". Представителите на ВМРО пишат, че филмът е с "невероятен перверзен сюжет, в който педофилията се разглежда като нещо напълно нормално" - становище, което не отговаря на истината, посочват от "Действие".

Публикацията в социалните мрежи продължава с изразни средства като "поквара" и твърдение, че "това е поредният опит за легитимиране на неприемливи и извратени концепции". В поста си ВМРО призовават да се спре прожекцията на филма, в резултат на което над 500 привърженици на политическата партия обграждат мястото на прожекция на филма. ЛГБТИ общността тогава организира жива верига с телата си, за да защити правото си на мирно събиране и да защити културата си, както и физическото продължаване на София Прайд филм фест.

Вечерта след края на прожекциите много представители на общността бяха преследвани и нападани по улиците към домовете си. Това остави психологическа травма в стотиците хора, събрали се или гледащи случващото се онлайн, отбелязват още от ЛГБТИ организацията.

Веднага след публикацията, "Действие" подаде жалба в Комисията за защита от дискриминация (КЗД), като през април 2023 г. комисията постанови решение, според което дискриминация от страна на ПП ВМРО по отношение на ЛГБТИ+ общността не е осъществена. Още повече, според КЗД процесната публикация не накърнява достойнството и не създава враждебна и застрашителна среда спрямо ЛГБТИ общността в България, че в действителност вложеният смисъл в статията не съдържа оскърбителни квалификации по адрес на ЛГБТИ лица, а изказването представлява личното мнение на ПП относно публичната реклама и посланието, което би могло да се възприеме неправилно от малолетните или непълнолетните граждани и по никакъв начин не обективира омраза и агресия спрямо ЛГБТИ хора.

Последва обжалване пред Административния съд София-град (АССГ), който с решение от 12.10.2023 г. отмени отказа на КЗД и посочва, че ПП "ВМРО-Български национално движение" е нарушила забраната за дискриминация, като е осъществила "тормоз" по отношение на жалбоподателите Д. Л. и В. Л., в частност и спрямо лицата от ЛГБТИ общността, като носители на защитения признак "сексуална ориентация".

Коментарът на “Господарите” 

Радваме се, че съдът е защитил правата на ЛГБТИ общността в случай, в който политическа партия си е позволила подобни унижаващи действия. Провокирането към омраза и насилие е престъпление и то трябва да бъде наказвано. ВМРО не за първи път показват своето крайно отношение спрямо българските ценности, но забравят, че най-важното от всички е разбирателството и обичта. На това ни учат ценностите ни, а не на насилие, преследване и заплахи! 

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.