Сигнализирай!

Българи вече купуват имоти и в островната държава Мавриций

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
65
0

Българи вече купуват имоти и в островната държава Мавриций. Купувачи от общо 42 държави са инвестирали в недвижими имоти там за 2023 г. Българите са около петима за годината. Това става ясно от данни на консултантската компания за луксозни имоти Unique Estates, която прави проучване на пазара на българите там за първи път, разказва bTV.

Най-голям е делът на купувачите от Франция – 32%, следван от Южна Африка -21%. Общият дял на купувачите от Белгия, Индия, Швейцария и Източна Европа се равнява на 24% от всички сдобили се с недвижима собственост.

Чужденците не могат да купуват имоти, където си поискат

Специфичното на този имотен пазар е, че чужденци могат да купуват имоти само в определените от държавата места. Правителството се опитва да защити собствеността на местните. Новодошлите инвеститори могат да живеят само в частните резиденции, построени от инвеститори, предимно от острова. Това каза по време на пресконференция Филип де Бер, главен изпълнителен директор и съосновател на местната компанията за недвижими имоти Park Lane Properties.

По думите му, възможността за придобиване на имоти в определени курорти и комплекси е особено популярна, тъй като позволява на инвеститорите да получат постоянно пребиваване, ако купят имот на минимална стойност 350 хил. долара. Таксите за поддръжка на жилище варират между 2 и 10 000 евро, в зависимост от имота.

Страната е „данъчен рай“, защото предлага ниска данъчна юрисдикция без данък върху печалбата, без данък богатство, данък върху наследството, а паричните трансфери са свободни. По думи на Де Бер страната е много предпочитана от бизнесмени, които търгуват с Китай и Азия, защото местоположението на Мавриций е в Индийския океан.

413 млн. евро са директните чужди инвестиции в пазара на недвижими имоти.

Профил на българския купувач на имоти на Мавриций

През Мавриций преминават почти всички китайски и европейски инвестиции в Африка“, казва Христо Илиев, почетен консул на Република Мавриций в България.

По думи на консула островът посреща 2 млн. туристи годишно. Преди 11 години се е посещавал от под 100 българи годишно. През последния активен сезон островът е посетен от над 5000 наши сънародници. Оборотът на стоки и услуги също търпи съществено изменение. Ако преди 10 години той на практика е нулев, то днес надвишава 50 млн. лв.

Най-известната вафла на острова е българска, има и много успешна българска компания там, която произвежда басейни и водни съоръжения, също има и други български компании, които са в туристическия сектор“, казва Илиев относно икономическото въздействие между двете държави.

Купувачите от България за момента са предимно хора от голф обществото, които търсят затворени комплекси и такива, които искат да прекарат зимата на топло“, обясява Весела Илиева, партньор в Unique Estates.

На острова има два сезона - зима (май до октомври), когато градусите са между 16 и 23 по Целзий и лято (ноември до април) - до 38 градуса по Целзий. Жителите на страната са малко под 1,3 млн. души.

От данните, представени от Де Бер става ясно, че цените са приблизително:

Едностаен апартамент (64-72 кв.м) – 161 500 евро/ 193 500 евро

Двустаен апартамент (111-116 кв.м) – 275 500/389 500 евро

Тристаен апартамент (147-172 кв.м) – 406 122/469 500 евро

Вила с басейн и 3 спални (182 кв.м) - 661 000 евро

Луксозна вила в лагуната с 4 спални и частен басейн (787-828 кв.м) – 1 800 000/1 900 000

Луксозна вила в голф комплекс – 1 750 000 – 4 000 000 евро

По данни на глобални компании за имоти Манила оглавява статистиката за покачване на цените на курортните комплекси, търсени с цел покупка на второ жилище. Дубай остава на втора позиция – с 15,9%, а на Бахамите ръстът е 15%. Според данните слънчевите дестинации са по-предпочитани от зимните ски дестинации за покупка на жилище с ръст от 4,7%.

Цените на имотите и парцелите в София гонят рекорди. Припомнете си виртуалното ни Монополи с истински имоти:

Цените на имотите и парцелите в София гонят рекорди. Припомнете си виртуалното ни Монополи с истински имоти:

В Лозенец или Манхатън са по-скъпи апартаментите (видео)

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.