Сигнализирай!

МОК постави ултиматум на българския бокс за напускане на IBA

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
83
0

МОК постави ултиматум на българския бокс за напускане на IBA. Боксовата ни централа с президент Красимир Инински ще трябва да вземе сама решение. 

С писмо до всички 206 национални олимпийски комитета МОК обяви, че националните боксови федерации, които останат членове на международната боксова асоциация (IBA), ще загубят всички права. А самите национални комитети нямат право да поддържат каквито и да е отношения с тях. От Българския олимпийски комитет потвърдиха, че такова писмо е получено. И добавиха, че то ще бъде препратено на боксовата ни централа с президент Красимир Инински, която трябва да вземе сама решение. 
 
Ултиматумът, който засяга пряко българската боксова централа, е поредната и изглежда решаваща фаза във войната на МОК срещу ръководената от Умар Кремльов аматьорска боксова организация (IBA). Документът е разпратен на 30 септември. В него МОК заявява, че националните боксови федерации трябва да действат в интерес на своите спортисти и да осигурят бъдещето на олимпийския бокс. 
 
В момента боксът не е в програмата на олимпийските игри за Лос Анджелис 2028. За да поправи това, МОК трябва да има партньорска международна федерация по бокс до началото на 2025 г. Ако БФБокс обаче иска нашите боксьори да участват и занапред на олимпийски игри, ще трябва да се съобрази с мнението на МОК и да напусне IBA.
 

От края на 2020 година IBA се оглавява от руснака Умар Кремльов. Международната федерация отказа да изпълни препоръките на МОК относно спортистите от Русия и Беларус и боксьори от двете страни се състезават на нейните турнири без ограничения. Боксовите федерации на САЩ, Великобритания, Швеция, Германия, Нидерландия и други държави напуснаха IBA в знак на протест, за да създадат нова международна организация, наречена Световен бокс.

 
 
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.