Сигнализирай!

Не, ТЕЦ-овете в Маришкия басейн не генерират 6 милиарда евро приход на година

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
314
0

От Factcheck.bg коментират твърдение на Тошко Йорданов от ИТН, че ТЕЦ-овете в Маришкия басейн генерират 6 милиарда евро или левове приходи годишно.

На 29-и септември 2024  Йорданов коментира оборота на ТЕЦ-овете в предаването „На фокус с Лора Крумова“ по NOVA.

Ще ви цитирам експерти по енергетика. […] Делян Добрев: октомври 2022 г.: ТЕЦ-овете изкарват 6,5 лева от износ, 7% от парите на държавата са от износ на ток. Просто казано, Мариците изкарват 6 милиарда евро. Затваряйки ги, губим 6 милиарда евро, получаваме два милиарда евро…

Вижте, вие не разбирате ли, че от едната страна стоят шест милиарда, от другата стоят два? Да, да ги загубим тия два – със загубата печалбата е повече.“

Цитираните от Тошко Йорданов данни са неверни. В оригиналното изказване, на което той се позовава, се говори за общия износ на електроенергия от България през 2022 г., а не за приходите или печалбите на централите в Маришкия басейн.
Посочената сума представлява предварително изчисление на Делян Добрев от ГЕРБ за 2022 г. Тя е в левове, а не в евро, и впоследствие се оказва завишена.

„Български Енергиен Холдинг”, „АЕЦ Козлодуй“ и „Марица изток 2” си сменят шефовете

Не е вярно и че цитираната сума представлява „7% от парите на държавата“; Посочените приблизителни данни за износа не са валидни за никоя друга година, освен за рекордната 2022 г., а базираните на тях изчисления за бъдещето водят до нереални резултати.

От изказванията на кандидат-депутата на ИТН не става ясно и дали има предвид печалба, приходи или друг финансов показател на централите в Маришкия басейн. В част от случаите той заявява просто, че ТЕЦ-овете „изкарват“ тази сума, друг път я определя като печалба, а в приписания на Делян Добрев цитат я посочва като „6,5 млрд. лв. от износ“.

Част от представентие от Добрев изчисления присъстват в декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ, която той прочита от трибуната на Народното събрание на 17 ноември 2022 г. В нея той изрично пояснява, че това са негови собствени предварителни сметки. Според тях общата стойност на изнесената през 2022 г. електроенергия може да се очаква да достигне 3,2 млрд. евро. На същата дата Делян Добрев публикува видео със своето изказване в профила си във Facebook, а друга публикация от същия ден съдържа и текста, прочетен в пленарната зала.

Представените от Добрев изчисления са направени през ноември 2022 г. и се базират на допускането, че количествата и стойността на изнесения ток ще се запазят на сходни нива до края на годината. Те обаче варират и в крайна сметка общият износ на електроенергия от България достига 2,7 млрд. евро според статистическите данни на Българската народна банка. Тази сума се равнява на около 5,5 млрд. лева, а не 6,5 млрд., както продължава да твърди през 2024 г. Тошко Йорданов.

 Общият износ на страната за 2022 г. е 47 млрд. евро. Това означава, че изнесената електроенергия съставлява 5.8% от него, а не 7%, както е предвидил преди две години Делян Добрев. В същото време стойността на целия изнесен от България ток представлява малко над 3% от БВП или „от парите на държавата“, както се изразява Йорданов. Този рекорден дял обаче спада на 1,6% още на следващата година.

С изключение на извънредни ситуации като тази през 2022 г., когато цените на тока бяха извънредно високи, въглищните централи все по-трудно успяват да реализират производството си на пазара.

 Причина за това е и схемата на Европейския съюз за търговия с емисии, която предвижда производителите да купуват разрешителни (или квоти) за изпуснатия при работата им CO2. Въглищата са най-замърсяващият енергоносител. Това означава, че разходите за квоти при този тип производство на енергия са най-високи. Закупуването на квоти се извършва на базата на отделения при производството въглероден диоксид и не може да бъде ангажимент, който „България вече е изпълнила“, както невярно твърди Тошко Йорданов в предаването.

Лигнитните въглища от Маришкия басейн са нискоефективни. Те генерират относително малко енергия, а отделят голямо количество СО2. Това означава, че централите, които ги използват, имат висок емисионен фактор. Затова разходите им за квоти са относително високи, себестойността на произведената електроенергия се покачва и тя става пазарно неконкурентна спрямо евтините и чисти енергоизточници, чието използване нараства.

В същото време популистки политически формации се опитват да печелят гласоподаватели чрез невъзможни обещания за удължаване живота на въглищните централи. Темата се използва и за нагнетяване на обществено недоволство против Европейския съюз и неговите политики за преход към чиста енергия и облекчаване на климатичните промени. Преследването на тези краткосрочни политически цели води до пропускане на възможности за модернизацията на българската енергетика. А от това губят в особено висока степен засегнатите от енергийния преход региони.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.