Сигнализирай!

Вандали грабят и рушат гробове в Ямбол (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 3 часа
117
0

Вандали поругаха гробищния парк на Ямбол, съобщава bTV. Цяла мраморна надгробна плоча е демонтирана и изнесена, разказват шокирани близки..

 Според управата на парка само за два месеца има над 30 случая на кражби, чупене и оскверняване на гробни места. От общината обещават камери, за да спрат посегателствата.

Иван Бужев идва на гроба на родителите си, когато го вижда почти открит - свалена е надгробната плоча над покойниците. И той, и съпругата му са шокирани.

Трагедията е, че се посяга на гробовете на хора, които вече ги няма. Не може да се посяга на гробовете на хора, които са ни създали и в един момент да виждаш, че гробът им е поруган”, казва той.

Това е кощунство срещу тях, грозна постъпка… Шок. Това са обични хора, които уважаваме и искаме по някакъв начин да отдадем почит към тленните им останки и мястото на вечния им сън", добавя Таня Бужева.

Вандали отново са разбили залата за спортна гимнастика на ЦСКА

Жената подава сигнал на тел. 112, идва полиция и сваля показания. До момента извършителят остава неизвестен

Бужева се свързва с човек от гробищния парк, който ѝ казва, че случаите в рамките на два месеца са около 30 - кражби на покривни плочи, паметници, вази, скамейки.

По телефона управителят на гробищния парк потвърждава, че има десетки случаи на кражби и вандалски прояви, но отказва да застане пред камерата. В периметъра има частично видеонаблюдение и жива охрана, която не е достатъчна, признават и от община Ямбол.

"Не сме напълно наясно с всички тези случаи, не е имало жалба към общинска администрация за тези неща и сега тепърва стигаме до този проблем. В момента има жива охрана, която поради голямата територия на гробищния парк не успява да обхване всичко и най-вероятно затова се получават тези вандалски прояви“, казва Константин Андреев , заместник- кмет на община Ямбол.

Предстои общината да стартира процедура за цялостно видеонаблюдение на гробищния парк. Дотогава при подобни случаи хората могат да подават сигнали към институциите. И Община Ямбол, и полицията работят съвместно, така че сигналите могат да бъдат насочвани и към двете организации, добавя заместник-кметът.

„Изглежда случаите не са единични и това нещо трябва да спре. Даже думата вандализъм ми е слаба. Това нещо трябва да се спре“, обобщава Иван Бужев.

Все още не е ясно в какъв срок целия гробищен парк ще има видеонаблюдение.

Непонятно и изключително унизително е да се ограбват и оскерняват гробове. Не можем да си обясним как някой отмъква надгробна плоча, за да я продаде или сложи при друг починал… 

Очакваме общината в най-скоро време да монтира камери за видео наблюдение, а полицията да установи кои са извършителите.

 

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.