Сигнализирай!

МОН се изложи: Системата се срина във втория ден на е-изпита по природни науки

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 3 часа
172
0

МОН се изложи във втория ден на първото по рода си изследване на уменията по природни науки за 9-класниците, сигнализираха директори.

Вчера тестът се е провел през една платформа (СмартТест), докато днес учениците е трябвало да достъпят теста през друга (Ведамо), използвайки акаунтите си за е-системата на МОН - НЕИСПУО (Национална електронна информационна система за предучилищното и училищно образование), което става с имейл и парола. Системата обаче е блокирала и на някои места учениците са си тръгнали след 30 минути чакане.

"Вторият ден от “Демо бг пиза” за 9 клас се провали. Причината - невероятните акаунти на МОН! Същите, които държавата ги правеше години! И уж всичко работеше… Е, какво са 13000 чакащи за нещо като експеримент за изпит! Тишина на екранa", написа ядосан пост Диян Стаматов, директор на 119-то училище и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

По думите му явно системата се е сринала при опита на 28 000 ученици да влязат в нея. Това говори, че системата и е-дневниците на МОН, които са е нея, не се ползват почти от никой. В 8:50 ч. системата е тръгнала, но учениците са си тръгнали. 

"Вие ще чакате ли 50 минути за изпит", пита Стаматов. Той разказа, че с него са се свързали още няколко гимназии, които са се натъкнали на същия проблем. 

"Дигитална раница": "Склад за учебници" за 24 милиона, който не се използва

Ученици в Хасково също са чакали 1 час, за да проработи системата.

"Ако изпитът беше истински, а не пробно тестване на уменията, щеше да е пълен провал - нямаше да покаже реални резултати. Представете си психическото напрежение за децата, които трябва да чакат 1 час за изпит, те просто няма да могат да покажат способностите си", коментират родители.

Очакваме отговорите на МОН повсеместен ли е проблемът, защо се е случил и ще има ли санкционирани.

Университетски преподавател обяснява, че за теста по природни науки учениците е трябвало да разчитат на акаунтите си за влизане в Дигиталната раница на МОН. Според директори това са същите акаунти, с които се влиза и в електронните дневници на НЕИСПУО.

Дигиталната раница обаче се ползва много рядко, поради което и много ученици са забравили паролите си. 

о има голям проблем - срам не срам (от МОН - бел. ред.) се сещат, че повечето хора толкова отдавна са се регистрирали и не са влизали в заветните акаунти, че със сигурност голяма част от тях са си забравили паролите. Затова нулират всички акаунти и раздават нови пароли, които учителите да нарежат на малки листчета и да раздадат на учениците по време на изпита. Така съсипват настройките на Windows акаунтите за много купени и раздадени от МОН лаптопи, но това е страничен проблем", посочва той.

По думите му от СмартТест - платфромата, използвана вчера, предугаждат, че учениците масово няма да успеят да си влязат в акаунта, затова измислят работещ начин за автоматичен вход с QR код. Днешната платформа Ведамо обаче изисквала вход с имейл и парола. Това е довело до драматичната ситуация с невъзможност масово ученици да не могат да си влязат в акаунтите. По-големият проблем в случая обаче е бил именно сривът в системата.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.