Сигнализирай!

Столична детска градина с азбестови панели застрашава живота на децата (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 3 часа
163
0

Сигнал за опасна детска градина в столичния квартал „Захарна фабрика“. Според хората плоскостите, от които е направена сградата, са от циментова смес, която съдържа азбест, съобщава bTV.

Още през 2015 година става ясно, че общо 18 детски градини в София са строени с подобни опасни материали. От тогава изминаха девет години и след ударно строителство – са останали само две. Една от тях е детска градина „Зора“ 158.

През това време обаче децата не спират да посещават градината. Родители, както и Инициативен комитет, казват, че тя е в лошо състояние. Прашинките от азбестовите плоскости могат да докарат дори до ракови заболявания.

Сградата е в изключително лошо състояние. Изцяло е пропукана. Има дори разместване на плоскостите. Именно това ни притеснява, защото азбестът реално не е вреден, когато не се вдишва. А когато има пукнатини, ние вече го дишаме. Азбестът причинява 30 000 случая на тежки заболявания в Европа на година. Един човек на всеки пет минути почива от такава болест. Азбестът е влакнест минерал, който веднъж като се вдиша, завинаги остава в белия дроб“, заяви Хриси Янкулова от Инициативния комитет.

Таванът и мазилката на детска градина във Велинград падат, но според кмета сградата не е опасна (видео)

Въпросът тук е, че беше стартирана поръчка и вече щеше да има започване на изграждане на нова детска градина, ако бившият ни кмет Емил Бранчевски и зам.-кметът Радослав Колев не бяха спрели тази поръчка. С това забавиха с две години минимум изграждането на нова детска градина. Единственото, което искаме е безопасност за децата. Трябва възможно най-бързо да бъдат преместени в нова сграда“, добави Ана Тренкова.

От столичния Район „Илинден“ в писмена позиция заявяват, че сградата на детска градина „Зора“ 158 е на повече от 45 години. При строителството ѝ са използвани етернитови панели, което налага нейното събаряне и изграждането на нова. Също така добавят, че вече се провежда обществена поръчка за избор на проектанти. Бъдещият проект включва и премахване на съществуващата сграда.

Абсолютно недопустимо е децата да се отглеждат в такава опасна обстановка. Настояваме общината в най-скоро време да намери алтернативно място, където да настани подрастващите. Както и да организира изграждането на нова детска градина.  

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.