Сигнализирай!

Италия забрани търсенето на сурогатни майки в чужбина

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 1 час
108
0

До 1 млн. евро глоба и затвор застрашават италианските семейства, потърсили сурогатни майки в чужбина. В сряда горната камара на италианския парламент – Сенатът -  прие законопроект, с който се забранява на италиански двойки да прибягват до сурогатно майчинство зад граница. По този начин се реализира още една точка от предизборната програма на управляващата италианска партия „Италиански братя“ и в частност на премиерката Джорджа Мелони, съобщиха италиански медии, световните агенции и редица френски, британски и американски издания. В подкрепа на законопроекта гласуваха 84 италиански сенатори, против бяха 58 сенатори от опозиционни партии. Нито един сенатор не гласува с „въздържал се“, пише БТА.

Новината за прокарването на законопроекта в парламента остана в сянката на новините за одобрението от правителството на Мелони на проектобюджета на Италия за 2025 г. и за началото на практическото прилагане на италианския план за изнесени миграционни центрове в Албания.

На 26 юли миналата година законопроектът за забрана за италианците да прибягват до услугите на сурогатни майки зад граница беше одобрен и в долната камара на италианския парламент – Камарата на депутатите.

Законопроектът разширява де факто параметрите на съществуващата от 2004 г. в страната забрана за сурогатно майчинство. Досега италианските двойки я избягваха, като отиваха в чужбина, в страни като САЩ, Канада или пък Украйна, където подобни забрани няма. Там на доброволна основа или пък срещу заплащане те си осигуряваха сурогатна майка, която да износи техните деца.

По силата на законопроекта, приет от Сената в сряда, сега всеки, който прибягва до сурогатното майчинство в Италия и зад граница, може да получи присъда от 3 месеца до 2 години затвор и глоба от 600 000 до 1 милион евро.

С одобряването в Сената на проектозакона, който превръща в универсално престъпление наемането под наем на майчина утроба, той вече се превръща в закон. Това е един нормативен акт, който е плод на здравия разум срещу превръщането на женското тяло и на децата в стока. Човешкият живот няма цена и не е разменна стока“, написа в профила си във Фейсбук италианският премиер Мелони след гласуването на законопроекта.

Тя не за първи път прави подобни изявления. Още с идването си на власт, а и преди това, Мелони определи сурогатното майчинство като нехуманна практика, при която децата са третирани като продукти в супермаркет. Това нейно мнение е подкрепяно изцяло от нейните коалиционни партньори. Още преди година, когато законопроектът беше одобрен в долната парламентарна камара, външният министър и вицепремиер, както и лидер на десноцентристката партия „Форца Италия“ Антонио Таяни заяви, че женското тяло не е "фурна, от която да излизат печени картофи", припомня АНСА. Пак тогава вицепремиерът и министър на инфраструктурата, както и лидер на крайнодясната партия „Лига“ Матео Салвини сравни сурогатното майчинство с покупка на деца. Сега след приемането на новия закон Салвини заяви, че това е „победа срещу жалкия милионерски бизнес модел, който експлоатира жените и превръща децата в стоки“, посочва „Политико“.

След гласуването в сряда в Сената италианската министърка на семейство Еуджения Рочела, известна с позициите си против абортите, против ЛГБТ общността и сурогатното майчинство, заяви, че приемането на законопроекта „поставя Италия в авангарда на страните по света по отношение на защитата на човешките права“, предаде Франс прес. 

Хората не са предмети, децата не се купуват и човек не може да продава или да отдава под наем части на човешкото тяло. Тази проста истина, която фигурира в нашата съдебна система, в която анормалната практика на сурогатното майчинство е престъпление, не може да бъде заобиколена“, добави Рочела.

Италианската опозиция определи законопроекта като ненужен, противоконституционен, насочен срещу децата и срещу еднополовите двойки, отбелязва АНСА. Депутатът от левицата Рикардо Маджи каза в сряда, когато законопроектът премина през вота в Сената, че това е един черен ден за италианския парламент и за човешките права и свободи, посочва Франс прес. 

Тялото на жените, тяхната утроба и тяхната свобода им принадлежат. Те не са собственост на Джорджа Мелони. Не са собственост на това правителство. Не са собственост на нито едно правителство“, добави Маджи. Според него законът превръща сега самото раждане на дете и родителството в универсално престъпление точно както са и геноцидът, тероризмът и педофилията.

Лидерката на левоцентристката Демократическа партия Ели Шлайн, която е бисексуална и сега живее с жена, заяви, че законът е „жестока пропаганда за сметка на децата“, посочва италианското издание „Еунюз“. Според нея законът е „едно идеологическо чудовище, което потъпква основните права на момичетата и момчетата". Освен това той може да доведе до потенциален „лов на вещици“ срещу онези, които са прибегнали до сурогатно майчинство.

Според италианските медии голяма част от двойките, прибягващи до сурогатно майчинство, са хетеросексуални. Това де факто нанася удар по техните опити да си осигурят потомство в момент, в който Италия подобно на редица други европейски страни е белязана от демографска криза, посочват Франс прес и Ройтерс.

Във вторник, ден преди приемането на законопроекта, пред сградата на Сената в Рим се проведе демонстрация. Участниците в нея казаха, че с новия нормативен акт правителството вреди на онези, които имат деца, сред които са както и хетеросексуални, така и еднополови двойки. В частност според активисти от ЛГБТ общността законопроектът е пореден удар срещу хомосексуалистите в Италия и ограничава техните права.

Приемането на законопроекта за превръщане на прибягването до сурогатно майчинство в универсално престъпление и дебатите, които това породи, изваждат наяве и друг неразрешен проблем в Италия. Там няма никакво юридическо признаване на децата на еднополовите двойки. Този юридически вакуум превръща биологичният родител на детето в една еднополова двойка в негов самотен родител пред закона, отбелязва Франс прес. Ако този самотен родител почине, то другият член на двойката трябва да предприеме дълга и скъпа процедура по осиновяване на детето.

В Италия по принцип еднополовите двойки нямат право да сключват брак, а само граждански съюзи. В допълнение еднополови двойки нямат право и да осиновяват деца. В Италия освен това медицински асистираното оплождане, при което дарена яйцеклетка или сперматозоид се използват за оплождането, е легално за хетеросексуалните двойки, но не и за самотните майки, нито за еднополовите двойки.

Най-прочута доскоро в Италия еднополова двойка беше тази на италианския певец Тициано Феро и на неговия брачен партньор, консултантът в „Уорнър брос“ Виктор Алън. Двамата живееха от години в Лос Анджелис, където се грижеха за децата си – Маргерита и Андрес, родени през 2022 г. с няколко месеца разлика. Когато оповестиха появата на бебетата, двамата не поясниха дали става дума за осиновяване или за прибягване до услугите на сурогатна майка. Двойката вече днес не е заедно, а децата са при италианския певец.

В световен план много звезди са прибягвали до сурогатно майчинство.  Британският певец Елтън Джон и партньорът му Дейвид Фърниш имат двама сина, родени от сурогатни майки. Неотдавна супермоделът Наоми Кембъл потвърди, че е прибягнала до сурогатно майчинство за раждането на двете ѝ деца.

Чрез новия закон Италия се нарежда сред страните от ЕС, забраняващи напълно сурогатното майчинство. Такива страни например са и Испания, Франция и Германия.

Като цяло 65 страни по света разрешават сурогатното майчинство, като в 29 от тях то може и да е срещу заплащане.

Италия преди броени години беше потресена от случай с изоставяне на родено чрез сурогатно майчинство италианско момиченце, припомнят италиански медии. През 2019 г. двойка от град Новара отишла в Украйна, за да се сдобие с дете по сурогатен път. Там намерила подходяща майка, а истинският баща на детето бил съпругът в двойката. След раждането на детето, то било поверено на украинска бавачка, а двойката от Новара се прибрала в Италия и 15 месеца не потърсила детето. Историята след известно време стана публично достояние с помощта на медиите, а италианската прокуратура се самосезира по случая. Роденото по сурогатен път момиченце беше прибрано от Украйна в Италия в разгара на коронавирусната пандемия през 2021 г. с помощта на специален екип. Срещу биологичните родители на момиченцето започна разследване и прокурорите решиха, че през ноември на настоящата година те ще бъдат съдени, припомня „Новара тудей“. Този случай наля масло в огъня на критиците на сурогатното майчинство в Италия.

От друга страна критици на премиера Мелони я обвиняват в лицемерие относно сурогатното майчинство. Защото тя е против него, но поддържа добри отношения с американския милиардер Илон Мъск, който няма нищо против тази техника за възпроизвеждане на човечеството. Милиардерът подобно на Мелони е обезпокоен от демографската криза по света. Той смята, че намаляващата раждаемост е една от опасностите за цивилизацията. Мъск всячески се старае да допринесе за увеличаване на населението на планетата и е баща най-малко на 12 деца, припомня „Блумбърг нюз“. Шест от тези деца са родени през последните пет години от две партньорки на Мъск. Единайсет от децата на Мъск са живи, а едно от тях почина едва няколко седмици след раждането, допълва изданието „Парад“. Някои от децата на Мъск са родени именно чрез сурогатно майчинство, обявено от Мелони за нехуманна практика.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.