Сигнализирай!

И Франция връща граничния контрол

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 5 часа
491
0

И Франция връща граничния контрол. Страната информира Европейската комисия, че от 1 ноември 2024 г. до края на април 2025 г. ще възстанови проверките по всички свои сухопътни, въздушни и морски граници с Люксембург, Белгия, Германия, Швейцария, Испания и Италия. Причината са заплахи за сигурността на страната, информира NOVA

Германия въвежда контрол по границите си

Кодексът на шенгенските граници на Комисията позволява на държавите членки на ЕС временно да възстановят граничния контрол по вътрешните граници „в случай на сериозна заплаха за обществения ред или вътрешната сигурност“. В него обаче се отбелязва, че тази мярка трябва да се прилага само в краен случай и в изключителни ситуации. В обяснението си до Комисията Франция посочва „сериозните заплахи за обществения ред и вътрешната сигурност, породени от терористични дейности на високо равнище“.

Страната изтъква и нарастващо присъствие на престъпни мрежи, улесняващи незаконната миграция и контрабандата, и „миграционните потоци, при които съществува риск от проникване на радикализирани лица“, както и „незаконното преминаване“ на границите през Ламанша и Северно море. Накрая се посочва „нарастващото насилие сред мигрантите, особено в северните крайбрежни райони като Дюнкерк и Кале, което води до напрегнати и опасни ситуации, в които участват както мигрантите, така и правоприлагащите органи“.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.