Сигнализирай!

Лекари от Бургас успяха да спасят жена от "бактерия човекоядец"

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
333
0

Лекари от Бургас успяха да спасят жена от “бактерия човекоядец”. В България няма данни за човек, оцелял след заразяване по кръвен път, предава NOVA

В УМБАЛ Бургас спасиха жена с рядка, но изключително опасна бактерия - Вибрио вулнификус, съобщават от лечебното заведение. При заразяване за часове може да се развие сепсис и да настъпи смърт, затова са наричани „бактерии човекоядци“. В България няма данни за човек, оцелял след заразяване по кръвен път. Миналата година в научни публикации са докладвани пет смъртни случая в Тампа бей, Флорида.

61-годишната жена е била на почивка на къмпинг Силистар. Наранява крака си на шезлонга, но въпреки откритата рана влиза в морето. Още същият ден кракът се подува, появяват се големи мехури, вдига температура. Пристига в болницата в дежурството на хирурга д-р Тодор Шуплев. „Установихме инфекция. Последва хирургична обработка на крака, за да не допуснем тя да се разпространи. Взехме и микробиологична проба“, разказа той.

Д-р Калина Цанкова разпознава причинителя веднага, макар че го е виждала само три пъти в своята практика. „Невъзможно е да объркаш. Тази бактерия е подвижна, характерно е, че не расте в среда, в която растат подобните на нея“, обяснява тя. Незабавно е направена антибиограма, започнато е антибиотично лечение, което паралелно с хирургичното дава резултат, но не веднага.

Едномесечното лечение на пациентката е надхвърлило няколко пъти стойността на клиничната пътека. Само лекарствата струват 9000 лв., без да се смятат други консумативи, десетте операции, трудът на лекари, сестри, лаборанти. „Когато се пита защо държавните болници са в недобро финансово състояние, това е една от причините. На всеки 3-4 месеца имаме по един подобен пациент, който се нуждае от продължително лечение“, посочват от Втора хирургия.

Случаят вече се описва в научна публикация и ще бъде докладван на конгрес. 

Ние от екипа на “Господарите” поздравяваме лекарите за бързата им и професионална реакция! България има нужда от вас! 

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.