Сигнализирай!

Заради законови недомислици майка чака със седмици болничен за детето си (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
160
0

Заради пропуски в закона майка чака със седмици, за да получи болничен за детето си, съобшава bTV.

Силвия Шопова става майка преди 3 години, а след раждането на София разбира, че е болна от левкемия.

Химиотерапията започна, когато тя беше на 1 година и продължи до началото на миналата година. След това имаше възстановителен период“, разказва Силвия.

Заради битката с болестта Силвия използва 365 дни болничен за лечение през миналата година. Тя няма право на повече без проверка от четири лекарски комисии.

Нито педиатърът на детето, нито моят личен лекар може да ми даде директно болничен. Излиза, че лицето е използвало 360 дни болничен и в следващите две години аз не мога да взема директно от педиатър или личен лекар“, разказва още тя.

Така заради всеки вирус на дъщеря си тя чака пред лекарските кабинети не с часове, а с дни. При последния случай е чакала три седмици.

Проблемът е в недостатъчно пълната законодателна уредба. Продължителността на болничния отпуск се измерва като една и съща, независимо дали се ползва заради здравословното състояние на самия служител, или за негови близки“, обяснява Ангел Бузалов, адвокат по трудово право.

Лекари от ИСУЛ спасиха 8-месечно бебе с пластмасова играчка в гърлото

От здравното министерство обясняват, че при подобни случаи става дума за временна неработоспособност, срокът за произнасянето на ТЕЛК е 20 дни, а на комисията трябва да се отиде с детето.
Проблемът е, че докато мине с дъщеря си през всички комисии, Силвия не може да потвърди пред работодателя отсъствието си от работа.

Аз все още не съм на работа, все още не съм получила болничен. Детето е с втори вирус, очакваме и трети, защото групата им е карантинирана“, разказва Силвия.

Според адвокат Бузалов проблемът за работодателя е и финансов, защото не знае дали плаща заплата на служителя за този период.

На база на решението на ТЕЛК едни работодател може да прецени дали трябва да плати за заден период, ако е отказан болничният, или не трябва да плати, защото ще бъде покрито от държавата“, поясни адвокатът.

Така Силвия обикаля по комисии и чака със седмици за болничен лист, вместо да мисли за своето лечение и за здравето на детето си.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.