Сигнализирай!

Създават първия в света изкуствен енергиен остров край брега на Белгия

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
57
0

Създават първия в света изкуствен енергиен остров край брега на Белгия, където ще се произвежда електроенергия от морския вятър и ще се пренася до страната. Европейската инвестиционна банка (EИБ) финансира с 650 млн. евро проекта. Споразумението за отпускането на екокредита бе подписано в петък с компанията Elia Transmission Belgium (ETB), която ще реализира проекта "Островът на принцеса Елизабет", пише Mediapool. Сумата е за първата фаза на проекта, който ще е от решаващо значение за белгийския и европейския енергиен преход, като помага за пренасянето на големи количества вятърна енергия от Северно море до центровете за потребление на континента.

„Островът на принцеса Елизабет“ ще бъде построен между 2024 г. и 2027 г. на около 45 км от белгийското крайбрежие. Чрез интегрирането на 3.5 ГВ допълнителен офшорен вятърен капацитет в електрическата мрежа на Белгия (за захранване на повече от 3 милиона домакинства), проектът ще намали зависимостта на страната от изкопаемите горива и ще осигури по-достъпна зелена електроенергия, допринасяйки за социалното благосъстояние и индустриалната конкурентоспособност. Освен това ще допринесе значително за това Европейският съюз да постигне своите цели за възобновяема енергия и целта за неутралност по отношение на климата, отбелязват от ЕИБ.

Бъдещият остров ще служи и като точка за разполагане на допълнителни интерконектори, които ще свържат Белгия с нейните съседи. Друг важен елемент е иновативният характер на проекта, включващ хибридни междусистемни връзки и природосъобразен дизайн, който ще съхрани биоразнообразието и морския живот в региона.

Освен от европейската банка, проектът е подкрепен и от инициативата REPowerEU, която има за цел да намали зависимостта на Европа от вноса на изкопаеми горива и да ускори прехода към устойчива енергия. Енергийният остров е водещ проект в рамките на плана за възстановяване и устойчивост на Белгия, осигуряващ заем от 100 милиона евро от всеобхватния Европейски механизъм за възстановяване и устойчивост в рамките на NextGenerationEU.

"Проектът "Остров на принцеса Елизабет" е крайъгълен камък за подобряване на енергийната сигурност и независимост на Белгия и Европа. Като инвестират в този проект, ЕИБ и Elia задълбочават европейския енергиен пазар и проправят пътя към устойчиво, по-сигурно и устойчиво енергийно бъдеще за всички европейски граждани", коментира Робърт де Гроот, вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка

"Нашият доказан експертен опит и пионерска работа по създаването на изкуствен енергиен остров засилват иновативното предимство и конкурентоспособността на Европа. Този заем ни осигурява дългосрочно финансиране при благоприятни условия – в полза на белгийските потребители", заяви Катрин Ванденбор, временен изпълнителен директор на Elia Group.

„Островът на принцеса Елизабет“ ще разполага както с постоянен ток с високо напрежение (HVDC), така и с променлив ток (HVAC). Първият от кесоните (основите) на острова в момента се строи във Влисинген (Холандия) и скоро ще бъде потопен в морето и напълнен с пясък, за да оформи основите на острова.

Инфраструктурата за високо напрежение на острова ще обедини експортните кабели на вятърните паркове в зоната, като същевременно ще служи като център за бъдещи междусистемни връзки, които ще свържат Белгия с Обединеното кралство и други страни. Тези хибридни интерконектори ще изпълняват две функции едновременно, което означава, че техният дизайн е по-ефективен от този на повечето настоящи интерконектори. Тези хибридни междусистемни връзки ще позволят обмен на електроенергия между Белгия и нейните съседи, като същевременно ще бъдат свързани с големи офшорни вятърни паркове в Северно море, отбелязват от Европейската инвестиционна банка.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.