Сигнализирай!

Адвокати протестират в няколко града срещу ВСС и избора на Сарафов за главен прокурор

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
141
0

Адвокати излязоха пред Съдебните палати в няколко града в знак на протест срещу процедурата за избор на главен прокурор, която Висшият съдебен съвет провежда и която според тях е нелегитимна, информира “СЕГА”.

Единственият кандидат за титуляр на най-високия пост в държавното обвинение е Борислав Сарафов. Oт уволнението на Иван Гешев, вече повече от година, той е изпълняващ функциите главен прокурор. Миналата седмица всички адвокатски колегии в страната го призоваха "да оттегли номинацията си и участието си в процедура, която е предрешена, лишена от легитимност и е на път окончателно да разруши институционалния авторитет на прокуратурата, на съдебната система, а и на държавността като цяло".

Обръщението е прието от Софийския адвокатски съвет и е подкрепено от останалите колегии в страната. Пловдивската колегия първа се разбунтува срещу избора. Съюзът на съдиите излезе с позиция против. Камарата на следователите обаче е на противното мнение и смята, че няма проблем ВСС да проведе избора, а Сарафов е чудесен кандидат за поста.

Адвокатите припомнят, че въпреки обществените и професионални призиви към членовете на Висшия съдебен съвет да спрат процедурата по избор на нов главен прокурор, която е лишена от легитимност и обществено доверие, беше издигната кандидатурата на Сарафов.

"Издигането на една кандидатура, която не се ползва с безспорен професионален авторитет и с доверие в обществото, създава усещането за нагласеност на процедурата и предрешен избор. Това, обаче, вече сме го виждали и знаем какъв е резултатът. Примерът с "избора" и "освобождаването" от длъжност на последния главен прокурор е достатъчно показателен защо нито един избор и нито една процедура не трябва да се провежда по този начин. Когато нито номинацията, нито изборът са съобразени с принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, винаги ще има съмнения къде и как са взети решенията за конкретния избор и доколко именно легитимният орган ги е приел"., пишат адвокатите.

Според тях винаги ще има съмнение и когато изборът се провежда от орган, чиято независимост и безпристрастност не е гарантирана. Дори само защото Висшият съдебен съвет е с отдавна изтекъл мандат.

Адвокатите говорят и за "дълбоката конституционна, политическа, институционална и обществена криза, в която се намираме". Според тях всеки от органите в държавата на практика не изпълнява задълженията, вменени му от Конституцията и законите, и си прехвърлят отговорността. Не само ВСС и Инспекторатът към ВСС действат в условията на изтекъл мандат, което създава усещането за липса на държавност, за узурпиране на властта и упражняването ѝ "безсрочно" и безконтролно.

Адвокатите припомнят думите на Сарафов от 23 май 2023 г., когато е все още само директор на Националното следствие и зам.-главен прокурор: "Ceбe cи виждaм дa ocтaнa нa мяcтoтo, нa ĸoeтo cъм в мoмeнтa. И дa пpoдължa дa бъдa пoлeзeн нa ĸoлeгитe cи, зaщoтo имaм нyждa oт тяxнaтa пoдĸpeпa, нa ĸoлeгитe oт Haциoнaлнa cлeдcтвeнa cлyжбa, дa бъдa в пoмoщ и пoдĸpeпa нa тaзи cтpyĸтypa. Πo ниĸaĸъв нaчин, ако тoвa e въпpocът ви, нe жeлaя дa cтaвaм глaвeн пpoĸypop, нямa дa бъдa ĸaндидaт зa глaвeн пpoĸypop, нямa дa жeлaя и дa изпълнявaм тaзи длъжнocт, по никакъв начин".

Междувременно Висшият съдебен съвет откри процедура по избор и на следващия председател на Върховния административен съд. Мандатът на настоящия - Георги Чолаков, изтича на 22 ноември. Изборът ще се проведе на 20 март догодина - два месеца след предвидения за 16 януари избор на главен прокурор.

Коментарът на “Господарите”

Избирателната пропускливост в паметта на членовете на ВСС е легендарна. Те много искат да забравят за аферата “Осемте джуджета”, за опънатия от Сарафов чадър и за множеството свидетелства и данни за близките му връзки с Петьо Петров – Еврото. Да не говорим, че именно заради тези данни срещу Сарафов все още тече проверка на специалния прокурор Даниела Талева за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

Кръгът "Осемте джуджета" в момента единствено просперира в прокуратурата

Още по-смешното е, че самият Сарафов твърдеше до миналото лято, че изясняването на аферата е „ключов залог“ за бъдещото нормално функциониране на прокуратурата.

По предложение на Сарафов освободиха прокурор по случая "Осемте джуджета"

След като от КСБ го определиха  като "доказал се професионалист от системата”, ни става ясно докъде са стигнали задкулисните влияния в съдебната система. Вероятно отново става въпрос за едни компромати, които контролират дадени хора. А който контролира компроматите, контролира и правосъдието в България.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.