Сигнализирай!

Агенцията за социално подпомагане е осъдена над 400 пъти заради украинските деца бежанци

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 1 час
160
0

Агенцията за социално подпомагане е осъдена над 400 пъти заради украинските деца бежанци. Тези данни на Програмата за правна защита на бежанци и мигранти обяви Българският хелзинкски комитет, пише СЕГА

БХК изнесе числата, предизвикан от изявления на Министерството на труда и социалната политика, промотиращи подкрепата му за украинските бежанци. 

В началото на седмицата социалното министерство съобщи за среща между служебния министър Ивайло Иванов и украинската посланичка Олеся Илашчук. Иванов е цитиран да казва, че МТСП ще продължи да предоставя подкрепа на украинските бежанци и да осигурява помощ и безопасна среда за украинските деца и семейства с деца в този тежък за тях период. Иванов посочва, че украинските граждани могат да ползват социална защита и социални услуги в България, ако имат предоставено убежище, статут на бежанец, хуманитарен статут или временна закрила.

На фона на това БХК обяви, че с години продължава незаконосъобразна практика на дирекциите "Социално подпомагане" на Агенцията за социално подпомагане (АСП) при МТСП в цялата страна да отказват да отпускат семейни помощи за деца на бежанците с временна закрила и хуманитарен статут. Както и социални помощи за учебници и помагала за украинските деца, записани в българските училища.

Към момента водените съдебни дела против тези откази на социалните служби са повече от четиристотин. Решенията на съдилищата са константни и категорични, че тези откази са в противоречие с разпоредбите на Закона за убежището и бежанците, Закона за социалното подпомагане, Закона за семейните помощи за деца, Конституцията на Република България, както и Конвенцията на ООН за правата на детето и европейски директиви.

Така практиката  на АСП при МТСП противоречи на указанията на съда, националните и международните норми и е проява на неприкрита институционална дискриминация срещу семействата на бежанците с хуманитарен статут или с временна закрила заради войната в Украйна, твърди БХК и призовава министъра да вземе мерки да я прекрати.

МТСП: Трябва дело за всеки случай

В Закона за семейните помощи за деца (ЗСПД) липсва изрична разпоредба, която да позволява хората с временна закрила или с предоставено убежище, както и със статут на бежанец или с хуманитарен статут, да получават детски надбавки. Това ограничава правната възможност на Агенцията за социално подпомагане да подкрепя по него и украинските граждани. Към настоящия момент правното основание за отпускане на този вид помощи са единствено съдебните решения за всеки конкретен случай, твърди МТПС. И припомня, че много пъти е обръщало внимание на тези несъответствия и нуждата от отстраняването им, но парламентът не е предприел нищо.

"От страна на министерството проблемът ще продължи да бъде поставян пред народните представители, в чиято компетентност е неговото решаване. Въпреки този проблем екипът на МТСП многократно е получавал благодарности от страна на Посолството на Република Украйна за съпричастността и оказваната подкрепа на децата и семействата, намерили убежище у нас", се казва в позицията.

Над 50 000 семейства на украински бежанци са подкрепени с над 88 000 помощи на различни правни основания от Министерството на труда и социалната политика от началото на войната в Украйна, обяви междувременно ведомството. Според неговите данни над 17,9 млн. лв. помощи са изплатените на украински семейства по Закона за социално подпомагане. На повече от 35 500 души са предоставени почти 40 000 ваучера на стойност 100 лв. за закупуване на стоки от първа необходимост по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица за програмен период 2014 – 2020 г. Общата им стойност е 4 млн. лв. По същата програма над 400 души са получили подкрепа с топъл обяд.

По Закона за хората с увреждания е отпусната финансова подкрепа на 144 украински бежанци при подадени 165 заявления. По Закона за личната помощ 30 души са получили личен асистент. Към ползване на социални услуги са насочени 33 украинци, потърсили убежище в България, колкото са и подадените заявления. Подкрепа по Закона за закрила на детето е оказана на 11 непридружени деца, които са настанени при близки и роднини.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.