Сигнализирай!

По върховенство на закона пак сме между Сенегал и Косово, сравними сме и с Конго

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
81
0

По върховенство на закона пак сме между Сенегал и Косово, сравними сме и с Конго. Данните за съжаление не показват нищо ново под слънцето. Много добре си знаем, че корупцията, безнаказаността на високопоставени лица и неефективното наказателно правосъдие са основните недъзи, които разяждат демокрацията у нас.

МОНАХ БЛУДСТВАЛ С ДЕТЕ В БЪЛГАРСКИ МАНАСТИР

Иначе статистиката вижда бял свят за седма година и отчита, че върховенството на закона и правото се влошава глобално. За 2024 г. то е в упадък в 57% от изследваните държави. 

Къде е България?

Делът на държавите, в които върховенството на правото е подкопано, се е свил за трета поредна година, а за пръв път от пет години повече държави са се подобрили по отношение на индикатора, измерващ липсата на корупция. България обаче не е от сред тях. Това отбелязват от Института за пазарна икономика у нас. Между 2016 г. и 2024 г. състоянието на основните човешки права се е влошило в 81% от разглежданите държави, включително България, като за последната година влошаването обхваща 63% от страните (ние не сме изключение).

Заемаме 59-то място от общо 142 страни по този показател. В ЕС само Унгария е след нас. На първо място в европейски, а и в световен план, е Дания, следвана от Норвегия и Финландия. 

Стряскащо

Най-ниска е оценката на страната ни в индикатора „Представителите на законодателната власт не използват службата си за частна облага“ на категорията „Липса на корупция“: 0.19. Със същата оценка например са Конго и Тринидад и Тобаго. По отношение на възпирането на изпълнителната власт и по-специално в индикатора „Държавните служители се санкционират за противоправно поведение“ стойността също е много ниска: едва 0.34, което ни поставя наравно с Иран. 

Назад ни дърпа и наказателното правосъдие, особено ефективността на разследването на престъпления, чиято оценка се е влошила в сравнение с миналата година – 0.30, колкото получават Либерия и Нигер, както и затворите, и по-специално провалът при намаляване на престъпното поведение – 0.34 (на равни нога с Индонезия). Справедливият съдебен процес в административното правосъдие също получава ниска оценка – 0.36.

Коментарът на “Господарите”

Последните два абзаца от този текст са специален поздрав за българската съдебна система - специално за Борислав Сарафов, за когото се смята от доста хора, че изпълнява функциите на бухалка на един успешен мъж, който има всичко, а вече и партия. Докато такива като Сарафов са на високи постове, подобни статистики винаги ще ни поставят до Иран, Конго, Индонезия. Системата трябва да се изчисти от корупция. Това е и наша работа, защото с волята си или с мълчанието си ние определяме родната действителност. 

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.