Сигнализирай!

Страната ни пак е в "сивия" списък на държавите, където лесно се перат пари

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
50
0

Страната ни пак е в "сивия" списък на държавите, където лесно се перат пари. Общо 24 държави са поставени в този списък от междуправителствената Специална група за финансови действия (FATF). Причината за "засилено наблюдение" - "недостатъчен капацитет в борбата с прането на пари и финансирането на тероризма", пише Mediapool.

България попадна в "сивия" списък през октомври 2023 г. Освен България в "сивия" списък са включени страни като Хърватия, Монако, Филипините, Хаити, Сирия, Венецуела, Виетнам, Йемен, както и редица африкански държави. Тези страни са поставени под специално наблюдение и от тях се изисква да подобрят финансовата си система, за да бъдат извадени от него.

В тази група са включени "държавите, които активно работят с FATF за отстраняване на стратегически недостатъци на режимите си за противодействие на изпирането на пари, финансирането на тероризма и разпространението на оръжия. Когато FATF поставя дадена страна под засилено наблюдение, това означава, че страната е поела ангажимент бързо да отстрани установените недостатъци в рамките на договорените срокове и подлежи на засилено наблюдение", посочва сайтът на междуправителствената организация, цитиран от БТА.

В доклад на FATF, озаглавен "Юрисдикции под засилено наблюдение", публикуван в събота на сайта на организацията, се посочва, че България е предприела стъпки за подобряване на мерките си за борба с изпирането на пари и срещу финансирането на тероризма.

България е "демонстрирала първоначално изпълнение на националния си план за действие", в който е очертана нейната стратегия за борба с изпирането на пари и срещу финансирането на тероризма.

В страната вече има "първоначално прилагане на надзор, основан на риска, към операторите на пощенски парични преводи, компаниите за обмен на валута и фирмите за недвижими имоти"

Междуправителствената организация отправя и препоръки за продължаване на работата по плана за действие за преодоляване на стратегическите недостатъци.

България трябва да отстрани "оставащите технически пропуски в спазването на законодателството и да гарантира, че информацията за действителните собственици (на активи - бел. ред.), която се съхранява в регистрите, е точна и актуална", посочва FATF.

Междуправителствената организация отбелязва, че България трябва да подобри процедурите по разследване и "наказателното преследване на различните видове изпиране на пари, включително корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност".

Освен това България трябва да "отстрани пропуските при прилагането на целенасочени финансови санкции във връзка с финансирането на разпространението на оръжия". Българските власти трябва "да идентифицират организациите с нестопанска цел, които са най-уязвими към злоупотреби, свързани с финансирането на тероризма".

Преди година България пое политически ангажимент да изпълни всички условия, за да бъде извадена от “сивия“ списък, но очевидно усилията не достатъчни.

В същото време България, поне на думи, има желание да влезе в еврозоната. В конвергентния доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ) е обърнато внимание, че България трябва "да ускори усилията си за изпълнение на елементите на плана за действие" и да положи усилия за излизането от този списък.

С това ЕЦБ даде знак, че наред с неизпълнението на критерия за инфлацията, вкарването на България в "сивия списък" е проблем.

За разлика от България Турция излиза от "сивия списък" през юни 2024 г., след като FATF отчита "значителен напредък" в борбата с корупцията и прането на пари. Югоизточната ни съседка попадна в "сивия списък" през 2021 г.

Промяна в "черния списък" на FATF няма и в него остават Северна Корея, Иран и Мианмар.

Междуправителствената работна група за финансово действие FATF е създадена по инициатива на Г-7 в края на 1989 г. Работата ѝ е да оказва въздействие върху отделнитедържави да се борят срещу прането на пари и финансиранетона тероризма.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.